Sud odlučio: Perkovića izručuju

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud odlučio: Perkovića izručuju

Zagreb -- Vrhovni sud Hrvatske odbio je žalbe bivšeg funkcionera Udbe Josipa Perkovića, što znači da će on ipak morati da bude izručen Nemačkoj.

Perković se žalio na raniju odluku suda o izručenju, tvrdeći da je u slučaju ubistva Stjepana Đurekovića u Minhenu 1983, za koje se tereti, nastupila zastarelost kao i zbog toga što smatra da mu se u Nemačkoj neće pošteno suditi.

Odluka Vrhovnog suda je doneta u petak, ali je tek danas objavljena pošto ju je Vrhovni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sud otpremio strankama u postupku.

Na raniju odluku o izručenju Županijskog suda u Zagrebu od 8. januara žalili su se Perkovićev advokat Ante Nobilo, ali neočekivano i Državno tužilaštvo koje je zastupalo i nemačko pravosuđe.

Bivše funkcionere jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Nemačka traži zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića u okolini Minhena 1983. Oni su uhapšeni početkom godine kada je na snagu stupio evropski nalog za hapšenje, ali su u međuvremenu pušteni da sa slobode čekaju odluku o izručenju.

Tužilaštvo je u žalbi na odluku o izručenju Perkovića navelo da je u tom slučaju po hrvatskim propisima nastupila zastarelost, a isto tvrdi i Perkovićev advokat Ante Nobilo koji je najavio da će u slučaju da Vrhovni sud potvrdi izručenje, podneti ustavnu tužbu.

Prema mišljenju dela pravnih stručnjaka, ona neće odložiti izručenje.

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu, pod predsedavanjem sudije Ivana Turudića, odbilo je prilikom donošenja odluke argumente odbrane o zastarelosti tvrdnjom da se kod zahteva za izručenjem ne ispituje tzv. dvostruka kažnjivost za 32 krivična dela navedena u katalogu evropskog naloga za hapšenje, zbog čega nije ni ulazilo u utvrđivanje nastupa zastarelosti.

U istom slučaju, veće suda u Velikoj Gorici zbog zasterelosti je odbilo da izruči Nemačkoj Zdravka Mustača. Na tu odluku tužilaštvo se nije žalilo, ali je žalbu uputila porodica pokojnog Stjepana Đurekovića. Sud je tu žalbu odbacio kao neosnovanu, ali se porodica žalila Vrhovnom sudu.

"Dobro što je završeno, loše što je tek počelo"

Saborski zastupnik srpske manjine i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac ocenio je, povodom odluke Vrhovnog suda o izručenju Josipa Perkovića, da je dobro što je, kako je rekao, završeno, ali da je loše što je tek počelo.

Pupovac je objasnio da je dobro što se radi o kraju pravno-političke bitke u kojoj su se mnogi vidljivi i nevidljivi akteri upleli, kompromitovali i pritom devastirali što političke, što pravne institucije u zemlji.

Time se, smatra on, pokazalo da Hrvatska kao država nije dorasla ozbiljnim i izazovnim političkim, a ni pravnim poslovima.

"Nakon ovoga će nastupiti druga bitka koja će uveliko zavisiti o veštini samog Perkovića i njegove obrane, ali nesumnjivo će se nastaviti u svojoj pravnoj i političkoj dimenziji, samo više ne u okvirima Hrvatske nego u okvirima Nemačke", rekao je Pupovac.

"Dakle, dobro je da je završeno, loše je što je tek počelo", rekao je Pupovac za agenciju Hina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vrhovni sud potvrdio presudu o izručenju Perkovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2014

Vrhovni sud Hrvatske odbio je žalbe koje je na presudu o izručenju bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Nemačkoj podnela njegova obrana, ali i državno tužilaštvo, objavljeno je na internet stranici tog suda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.