Sud: Neće biti referenduma o ćirilici

Izvor: RTS, 12.Avg.2014, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Neće biti referenduma o ćirilici

Ustavni sud Hrvatske odlučio je da referendum o ćirilici neće biti održan zato što referendumsko pitanje nije u skladu sa Ustavom te zemlje, objavljeno je na sajtu suda.

Hrvatski sabor uputio je referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocenu ustavnosti, a zahtev za raspisivanje referenduma podnela je građanska inicijativa Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, prenosi Beta.

Taj štab, koji okuplja uglavnom udruženja branitelja, predao je Saboru krajem prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine oko 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o pravima nacionalnih manjina, po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo ako čini najmanje polovinu stanovništva u nekoj sredini.

Sada je to pravo omogućeno pripadnicima manjina kada čine više od trećine stanovništva, kakav je slučaj sa Srbima u Vukovaru.

Upravo je postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru u septembru prošle godine bilo povod za prikupljanje potpisa za referendum.

Iz hrvatske vlade, koju vodi koalicija levog centra na čelu sa SDP-om Zorana Milanovića, više puta je poručeno da je neprihvatljivo smanjivanje manjinskih prava i da referenduma o ćirilici neće biti bez obzira na to koliko je potpisa prikupljeno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HR: Nema referenduma o ćirilici

Izvor: B92, 12.Avg.2014

Ustavni sud Hrvatske odlučio je da referendum o ćirilici neće biti održan zato što referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom te zemlje...Odluka je objavljena na sajtu suda...Hrvatski sabor uputio je referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocenu ustavnosti, a zahtev za raspisivanje referenduma...

Nastavak na B92...

Hrvatska, referenduma o ćirilici neće biti

Izvor: RTS, 12.Avg.2014

Ustavni sud Hrvatske odlučio je da referendum o ćirilici neće biti održan zato što referendumsko pitanje nije u skladu sa Ustavom te zemlje, objavljeno je na sajtu suda...Hrvatski sabor uputio je referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocenu ustavnosti, a zahtev za raspisivanje referenduma podnela...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.