Sud: Budimiru jednomesečni pritvor

Izvor: B92, 28.Apr.2013, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Budimiru jednomesečni pritvor

Sarajevo -- Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomesečni pritvor predsedniku Federacije BiH Živku Budimiru, koji je u petak uhapšen pod optužbom za korupciju.

To je potvrdila portparolka tog suda Asja Papo.

Sud je ovim uvažio zahtev državnog Tužilaštva koje je procenilo da bi Budimir i njegovi saradnici, ukoliko bi bili pušteni na slobodu, mogli da pobegnu iz zemlje, ili da utiču na svedoke, odnosno pokušaju da unište dokaze.

"Sud je zaključio da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvršena krivična dela ostvarena od strane najviših funkcionera izvršne vlasti FBiH, čime je narušen ugled države BiH i njenog pravosudsnog sistenma", navela je Papo, prenosi agencija Hina.

Pored Budimira, jednomesečni pritvor određen je i njegovom savetniku Petru Barišiću, predsedniku federalnog povereništva za pomilovanja Hidajetu Haliloviću, kao i Saudu Kulosmanu i Ivanu Jurčeviću - predsednicima bošnjačkog, odnosno hrvatskog udruženja veterana.

“Ovo je klasičan državni udar“

Odluku Suda BiH Budimirov advokat Ragib Hadžić nazavao je klasičnim državnim udarom, i najavio žalbu. Hadžić smatra, na osnovu dokaza koje je podnelo Tužilaštvo BiH, da "ima mnogo manjkavosti" i tvrdi da se radi o "presretnutim telefonskim razgovorima koji upućuju na jednu sasvim drugu osobu, a ne na Budimira", prenosi Fena.

Advokat kaže da je zlonamerno plasirana informacija o 5.000 konvertibilnih maraka koje su nađene prilikom pretresa Budimirovog kabineta. "Ta informacija je plasirana u javnost kao da se ne može objasniti odakle potiče pronađeni novac. To je pozajmica koju je Budimir uzeo s blagajne. Trebalo je da je vrati, ali nije stigao", tvrdi Hadžić.

Oni su osumnjičeni za zlopotrebu položaja i ovlašćenja, kao i primanje mita kako bi osuđenima na zatvorske kazne pomogli pri dobijanju pomilovanja koja je potpisivao Budimir.

Na odluku Suda BiH o određivanju pritvora odbrana osumnjičenih može da uloži žalbu u roku od 24 sata, što su advokati i najavili.

Određivanje pritvora odmah je osudila Stranka pravde i poverenja (SPP), na čijemu je čelu Budimir.

"Živko Budimir je smetnja, prepreka, kamen spoticanja onima koji se već godinama održavaju u političkom vrhu BiH, dok sudski procesi protiv njih bivaju zastareli ili predmeti završavaju u ladicama Tužilaštva BiH", navodi u saopštenju SPP.

Stranka sugeriše da se Budimirovim pritvaranjem zapravo pokušava osigurati da njegova ovlašćenja preuzmu dvojica potpredsednika FBiH, ne bi li sproveli ranije planiranu smenu entitetske vlade.

Pritvaranje Budimira prouzrokovaće probleme u funkcionisanju vlasti u Federaciji BiH. Ukoliko sam ne podnese ostavku, njega može da smeni jedino entitetski Utavni sud pod uslovom da takav zahtev podnesu po dve trećine zastupnika iz oba doma federalnog parlamenta.

U međuvremenu, deo ovlašćenja predsednika mogu da preuzmu dvojica potpredsednika, ali Ustavom nije precizno definisano kakve oni odluke zapravo mogu da donose.

Incko: Hapšenje Budimira neprimereno

Valentin Incko (Tanjug, arhiva)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko izjavio je da je začuđen načinom na koji je uhapšen predsednik Federacije BiH Živko Budimir.

Incko je ocenio da je hapšenje izvedeno "na neprimeren način, gotovo kao predstava za televizijske kamere". "Malo sam začuđen načinom na koji je Budimir uhapšen. Mislim da je na mestu hapšenja bilo dvadeset-trideset kamera i to je malo neobično", prenosi Fena Inckovu izjavu federalnoj televiziji.

Visoki predstavnik naglašava da Budimira, kao i svakog drugog, treba tretirati kao nevinog sve dok se ne dokaže suprotno u mogućem sudskom postupku i dodaje da je, ipak, važno da nadležna tela rade svoj posao.

"Prema evropskim standardima, ko god da je uhapšen, svejedno da li je to predsednik, ili neko drugi, on se do trenutka sudske osude smatra nevinim i ima pravo da se brani", poručio je Incko.

Međunarodni zvaničnik očekuje da će u predstojećem periodu svi delovati konstruktivno i pomoći da se reši aktuelna kriza vlasti u Federaciji BiH, pre svega postupak imenovanja novih sudija Ustavnog suda FBiH.

Sekretar Doma naroda parlamenta Federacije BiH Izmir Hadžiavdić upozorio je da je hapšenje Budimira dovelo do izuzetno složenog stanja i da je "potpuno nejasno" kako će se iz njega izaći.

Hadžiavdić se složio sa Inckom da se Budimir treba smatrati nevinim sve do, eventualne, sudske presude u kojoj bi bio proglašen krivim.

Dok se to ne dogodi, kaže, nema osnove za njegovu smenu, niti za prenošenje ovlašćenja predsednika FBiH na dvojicu potpredsednika.

Ustav predviđa mogućnost smene predsednika FBiH u slučaju da oba doma entitetskog parlamenta na osnovu odluke dvotrećinske većine zastupnika upute takav zahtev Ustavnom sudu.

Sa sadašim rasporedom snaga među političkim strankama nije izvesno da bi takav zahtev podržala potrebna većina zastupnika u Domu naroda.

Budimir, koji je uhapšen u petak, osumnjičen je za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju, uz konstataciju da je takvim postupcima ugrozio FBiH, ali i državu BiH.

Sud BiH danas bi trebalo da donese odluku o zahtevu Tužilaštva BiH da se Budimiru i još četvorici uhapšenih u akciji SIPA-e "Patriot" odredi pritvor u trajanju od 30 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.