Izvor: B92, 05.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šturanović mandatar vlade Crne Gore

Brisel -- Glavni odbor najjače crnogorske stranke Demokratske partije socijalista kandidovao je Željka Šturanovića za mandatara.

Ministar pravde će formirati novu crnogorsku vladu. Predsedništvo stranke je juče jednoglasno predložilo Šturanovića za mandatara, nakon što je lider te stranke Milo Đukanović iz ličnih razloga odbio mandat premijera.

Formalno, mandatara predlaže šef države, ali u ovom trenutku nije poznato kada će crnogorski predsednik Filip >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vujanović to učiniti.

Narednih dana biće održane konsultacije DPS-a i koalicionog partnera, Socijaldemokratske partije, o sastavu vlade.

"Đukanoviću mesto u istoriji"

Džudi Bat sa Instituta EU za bezbednosne studije kaže da je Milo Đukanović zaslužio mesto u istoriji.

"Đukanović sada može da kaže da je zaradio mesto u knjigama crnogorske istorije, ali evropske integracije zahtevaju drugačju vrstu političara i stil vođenja politike", kaže Džudi Bat za podgoričke Vijesti.

Navodeći da treba pozdraviti Đukanovićevu odluku da se povuče, Džudi Bat je rekla da je on postigao sve što je želeo i da je bio čovek ere u kojoj je Crna Gora morala doneti velike strateške odluke.

"On verovatno nije najbolji čovek za zadatke koji sada čekaju Crnu Goru na putu ka evropskim intergacijama. Sigurna sam da će predstavnici EU biti srećni da rade sa Šturanovićem, kada u Parlamentu bude potvrđeno njegovo imenovanje. On je pravni ekspert, što je kvalifikacija koja treba Crnoj Gori u procesu EU integracije", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.