Struja sa ušća Prače u Drinu

Izvor: Politika, 30.Nov.2009, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja sa ušća Prače u Drinu

Uskoro počinje gradnja prve mini-hidrocentrale na drinskim pritokama, a svaka od budućih malih fabrika struje zapošljavaće između 15 i 25 radnika

Od našeg dopisnika

Novo Goražde – Uz velike planove o gradnji nekoliko hidrocentrala na Drini, za šta su najavljena zajednička ulaganja elektroprivrednih preduzeća Srbije i Republike Srpske, sve se ozbiljnije razmišlja i o gradnji većeg broja mini-hidrocentrala na pritokama Drine: Ćehotini, Sutjesci, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Prači, Janjini, Rzavu...

Po snazi, to bi bile relativno skromne fabrike struje, što ipak ne treba zanemariti imajući na umu sve veće potrebe za električnom energijom. Istovremeno, te mini-hidrocentrale praktično će ukrotiti drinske planinske pritoke koje za vreme povremenih poplava pričinjavaju velike štete.

I ovdašnje opštine, u gornjem drinskom slivu, računaju na dodatne prihode od naknada za akumulacije mini-hidrocentrala po osnovu Zakona o korišćenju zemljišta u svrhu proizvodnje struje, a nije na odmet ni podatak da će svaka od budućih malih fabrika struje zapošljavati između 15 i 25 radnika.

Nakon što je Vlada Republike Srpske odobrila koncesije na gradnju tih hidrocentrala, na potezu su opštine. Čajniče i Novo Goražde su protekle godine dale saglasnost na gradnju mini-centrala na reci Janjini, a ovih dana su se odbornici Skupštine opštine Novo Goražde jednoglasno saglasili da se izda rešenje o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju mini-hidrocentrale „Ustiprača”, na reci Prači, nedaleko od Ustiprače.

Ta buduća mini-hidrocentrala, instalisane snage 10 megavata, biće locirana u Dubu, ispod postojećeg kamenoloma. Interesantno je da će vodozahvat i pregradna brana biti na području opštine Rogatica, a mašinska postrojenja u Ustiprači, na samom ušću Prače u Drinu, kod starog železničkog mosta, na teritoriji opštine Novo Goražde.

Od pregradne brane do mašinskih postrojenja voda će se usmeriti transportnim betonskim koritom, koje će biti izgrađeno duž trase bivše uskotračne železničke pruge Sarajevo–Beograd.

Koncesiju na izgradnju temini-hidrocentrale 2006. godine dala je Vlada Republike Srpske preduzeću „Hidroinvest” iz Rogatice. Godišnja proizvodnja električne energije iznosiće između 30 i 40 miliona kilovat-sati, a za njenu izgradnju „Hidroinvest” je obezbedio oko 22 miliona maraka. Kako je planirano, ta hidrocentrala bi trebalo da bude izgrađena za dve i po godine.

S. Heleta

[objavljeno: 30/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.