Struja puni opštinsku kasu

Izvor: Politika, 04.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja puni opštinsku kasu

Elektroprivreda Crne Gore dužna da lokalnoj upravi u Nikšiću uplati 6,5 miliona evra

Nikšić – Vrhovni sud Crne Gore doneo je presudu kojom se nalaže Elektroprivredi Crne Gore da lokalnoj upravi – SO Nikšić na ime naknade za korišćenje građevinskog zemljišta isplati iznos od 6,5 miliona evra ili mesečno 485.433 evra. Ovom presudom Vrhovni sud je potvrdio odluku lokalne uprave, ali i odluke Upravnog i Ustavnog suda. Crnogorski elektroprivrednici pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dve godine nisu hteli da poštuju odluku lokalnih vlasti zbog čega im je ova prinudno naplatila 2,5 miliona evra. Međutim, došlo je do sudskog spora i neizmirenja obaveza proizvođača struje za 2007. godinu, ali ni onih koje su nastale u ovoj godini. Elektroprivrednici su se žalili Vrhovnom sudu na odluku SO Nikšić, kojom se njima nalaže da su u obavezi da isplaćuju mesečnu naknadu.

Kako će crnogorski elektroprivrednici isplatiti dug lokalnoj vlasti ostaje da se vidi. Hoće li to biti u kešu ili u ulaganjima u infrastrukturu na širem području akumulacija znaće se uskoro.

Ono što je poznato jeste činjenica da su u Nikšiću izgrađena tri akumulaciona jezera pre više od pola veka Slano, Krupac i Vrtac i da se pod vodom nalazi više od 20 miliona metara kvadratnih. Potopljen je najplodniji deo nikšićke opštine, a građani koji su ostali bez zemljišta su u više navrata tražili pravičnu naknadu. Jedan broj njih je uspeo u tome, dok drugi još nije rešio taj višedecenijski problem, uprkos novom zakonu o restituciji. Zbog toga oni građani koji su ostali uskraćeni za novac ne kriju ogorčenje, koje su ispoljavali i na zborovima meštana. Za razliku od njih zadovoljna je sigurno lokalna vlast koja je uspela da dobije ono što joj po zakonu pripada.

Ostaće zabeleženo da je ovoj lokalnoj vlasti uspelo ono što nije nijednoj do sada u proteklih pola veka, da se u opštinsku kasu sliva navac iz Elektroprivrede po osnovu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta.

R. Vukićević

[objavljeno: 05/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.