Štrbac: Hrvatskoj je neophodna katarza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2015, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrbac: Hrvatskoj je neophodna katarza

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenio je danas da odluka gradskih vlasti u Vukovaru da ukinu ćirilicu nije samo napad na jedno pismo, već da je uperena generalno protiv Srba i dodao da je Hrvatskoj potrebna katarza.

"Ta kampanja se vodi konstantno i ovo nije ništa novo", upozorio je Štrbac u izjavi za RTS.

Kako je dodao, već 20 godina se u Hrvatskoj vrši indoktrinacija mladih u mržnji prema svemu što je srpsko i sada je neophodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procese obrnuti.

Kratkoročno rešenje ne postoji, a Hrvatskoj je potrebna katarza, odnosno pročišćenje od one tamne strane prošlosti, kako one bliske, iz devedesetih godina prošlog veka, tako i one iz prošlih ratova, rekao je Štrbac.

Kako je dodao, pismo samo po sebi ne znači ništa ako nema ljudi.

Povodom najave hrvatskog ministra uprave Arsena Bauka da će njegovo ministarstvo razmotriti mogućnost neposredne primene Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, Štrbac je rekao da ništa ne treba raditi na silu:

"Oni su to i pre dve godine radili, postavljali su po Ustavnom zakonu table, ali se nisu dugo zadržale. Ne može se silom."

On je napomenuo da se mogu očekivati razne "smicalice" kako bi lokalne vlasti u Vukovaru izvrdale ponovno uvođenje ćirilice.

Štrbac takođe smatra da zabrana ćirilice u Vukovaru ne može da se poveže samo sa predizbornom kampanjom.

"Nije ovo krenulo od pre mesec dana. Pre dve godine, Hrvatska je u julu primljena u EU i već na jesen je počelo 'čekićanje' tabli i vlada nije mogla sa tim da se izbori", podsetio je Štrbac.

Štrbac priznaje da je ovo svojevrsna "rukavica u lice" lokalnog HDZ-a u Vukovaru, bačena vlastima u Zagrebu po principu – "vi nas smenite, a mi ćemo dobiti predstojeće izbore".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrbac: Hrvatskoj potrebna katarza

Izvor: B92, 20.Avg.2015

Odluka gradskih vlasti u Vukovaru da ukinu ćirilicu nije samo napad na jedno pismo, već je uperena generalno protiv Srba, izjavio je predsednik "Veritasa" ...Hrvatskoj je potrebna katarza, rekao je predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac..."Ta kampanja se vodi konstantno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.