Strategija za veća prava LGBT osoba

Izvor: B92, 09.Maj.2013, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija za veća prava LGBT osoba

Podgorica -- Crnogorska vlada usvojila je Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT populacije.

Ovom strategijom Vlada Crne Gore namerava da se bori protiv svih oblika diskriminacije osoba drugačije seksualne orijentacije.

"Ovom strategijom LGBT zajednici i svim LGBT osobama šalje se snažna poruka zajedništva, koje podrazumeva predan rad na poboljšanju njihovog položaja i bezbednosti, zaštite prava i veće vidljivosti", rekao je novinarima posle sednice vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijerov savetnik za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.

Prema njegovim rečima, usvojenom strategijom dodatno se afirmiše evropska politika i privrženost načelima na kojima počiva EU.

Istraživanja ukazuju na visok nivo homofobičnosti u Crnoj Gori, kao i na dominantni stav stanovništva da je homoseksualnost bolest.

Kojičić zato najavljuje da će vlada u saradnji s civilnim sektorom i međunarodnim stručnjacima raditi na menjanju ustaljenih obrazaca ponašanja prema LGBT populaciji.

Premijerov savetnik je napomenuo da su u izradi nacionalne strategije bile konsultovane domaće LGBT grupe, nevladine organizacije, kao i vodeće LGBT organizacije u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Turskoj.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đetići znaju kako da se bore za prava LGBT populacije

Izvor: Vesti-online.com, 10.Maj.2013, 04:07

Crnogorska vlada usvojila je Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT populacije, kojom namerava da se bori protiv svih oblika diskriminacije osoba drugačije seksualne orijentacije..."Ovom strategijom LGBT zajednici i svim LGBT osobama šalje se snažna poruka zajedništva, koje podrazumeva...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.