Stjepan Mesić: U Blajburgu nije bilo žrtava

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2019, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stjepan Mesić: U Blajburgu nije bilo žrtava

Bivši predsednik Jugoslavije i Hrvatske Stjepan Mesić oštro se danas pobunio protiv pokušaja izjednačavanja Jasenovca i Blajburga.

"Jasenovac je bio koncetracioni logor u kojem su stradali nevini. Sada se klanjaju žrtvama sa Blajburga. U Blajburgu nema žrtava, tamo je kapitulirala kvislinška vojska. Oni su, nakon kapitulacije nacističke Nemačke, ratovali još deset dana i tada je poginulo 1.500 partizana i 3.500 ih je ranjeno, jer su kvislinzi nastavili rat. Na njih se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ne odnosi Ženevska konvencija, oni su odmetnici. Banditizam je izjednačavati Jasenovac i Blajburg", rekao je Mesić.

On je na antifašističkom okupljanju na Fruškoj gori, u vikendici porodice Popov, ocenio da "bauk fašizma kruži Evropom".

"Mnogi to danas potcenjuju i misle da je to nešto bezopasno. Taj bauk je zahvatio i Hrvatsku i Srbiju, ali mi antifašisti ne smemo baciti koplje u trnje. Ljudi su u većini konformisti, ali moramo da ih ubedimo da misle, da shvate koja će cena biti ako se bude ignorisala opasnost od fašizma. Znamo šta su (fašisti) činili pre, a možemo samo pretpostaviti šta bi činili sada. Fašizam se pojavljuje u raznim kombinacijama, ali fašizam je fašizam", kazao je Mesić.

On je rekao da socijalistička Jugoslavija nije bila totalitarna, već autoritarna država, što je sasvim nešto drugo od totalitarizma.

"Izjednačavati situaciju u Jugoslaviji sa onima koji su bili iza gvozdene zavese nema nikakvog smisla, kao što to radi predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović", rekao je Mesić i dodao da je jugoslovenski pasoš bio najvredniji pasoš na svetu.

Prema njegovim rečima, iako je Jugoslavija bila jednopartijska država, on je 1965. godine uspeo da pobedi na izborima ispred grupe građana, jer je zakon dopuštao i takav način kandidovanja, a ne samo kroz Savez komunista Jugoslavije i druge socijalističke organe.

On je ocenio da je Jugoslavija "mogla proći bez rata" i dodao da je on tražio da se postigne novi politički dogovor, pošto je federacija praktično svima smetala.

Kako je objasnio, taj novi politički dogovor je trebalo podrazumeva da sve republike proglase samostalnost, a da potom potpišu konfederalni sporazum, koji bi bio oročen na tri do pet godina.

"Ako ide - ide, ako ne ide - ne ide, neka svako ide svojim putem, ali bez rata i bez žrtava", kazao je Mesić.

On je posvedočio da su pokojni predsednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovorali podelu Bosne i Hercegovine u Karađorđevu 1991. godine i dodao da je, kada je Tuđman umro a Mesić pobedio na izborima i postao predsednik, u Tuđmanovom kabinetu zatekao i telefon, koji je bio Tuđmanova direktna linija sa Miloševićem, još od 1991. godine, kada su ga stručnjaci iz Beograda postavili.

"Narod je platio veliku, tešku cenu, a kao rezultat je ostala mržnja, koja ide iz jedne generacije u drugu", rekao je Stjepan Mesić.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da, nakon 15 godina antifašističkih druženja na njegovoj vikendici na Fruškoj gori, od danas predaje štafetu nekom mlađem da organizuje naredna druženja.

Novinarka Maja Leđenac kazala je da je sigurna da će mlađi antifašisti naći načina da organizuju nastavak tih antifašističkih okupljanja.

U znak zahvalnosti Aleksandru Popovu na organizaciji druženja, Stjepan Mesić je izrecitovao partizansku pesmu "Kad su Sremci krenuli".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesić: U Blajburgu nije bilo nevinih, samo krvnici

Izvor: Mondo, 12.Maj.2019

Bivši predsednik SFR Jugoslavije i Hrvatske Stjepan Mesić oštro se danas pobunio protiv pokušaja izjednačavanja Jasenovca i Blajburga...Foto: Mondo/ Goran Sivački.."Jasenovac je bio koncetracioni logor u kojem su stradali nevini. Sada se klanjaju žrtvama sa Blajburga. U Blajburgu nema žrtava,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.