Izvor: B92, 01.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže pomoć lipicanerima

Zagreb, Novi Sad -- Posle priloga B92 ministar Milosavljević posetiće sutra ergelu u kojoj su smešteni lipicaneri.

Firme nude pomoć

Posle priloga B92, redakciji B92 su se javili zaposleni u firmi AD Neoplanta i ponudili pomoć. Na svom poljoprivrednom imanju, na 15 kilometara od Novog Sada, gde proizvode hranu za svoje životinje, žele da nahrane i ugrožene konje i organizuju im veterinarski nadzor.

Kompanija Sto posto, najveći domaći proizvođač >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stočne hrane, reagovala je na priču B92 o lipicanerima i najavila pomoć oporavku konja. Sutra će iz fabrike Sto posto iz Velike Plane krenuti kamion sa četiri tone hrane za konje. Na taj način Sto posto se odazvao pozivu Ministarstva poljoprivrede Vlade Srbije da se hitno pomogne u obezbeđivanju hrane za izgladnele konje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je izdalo saopštenje u kome se najvaljuje poseta ministra Slobodana Milosavljevića ergeli lipicanera nadomak Novog Sada. Hrvatski ministar Petar Čobanković je zatražio je danas od Milosavljevića da preduzme mere kako bi se ublažilo teško stanje u kojem se nalaze lipicaneri. Apel za pomoć pomoć konjima uputile su i organizacije za zaštitu životinja.

Hrvatski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Petar Čobanković zatražio je danas od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Slobodana Milosavljevića da preduzme mere kako bi se ublažilo teško stanje u kojem se nalaze lipicaneri koji su 1991. godine iz Lipika odvedeni u Srbiju.

Čobanković je Milosavljevića upozorio na krajnje nehumani odnos prema tim konjima kojim su oni dovedeni na rub opstanka i pozvao ga da što je moguće pre preduzme odgovarajuće mere kako bi oni bili valjano zbrinuti, prenosi Hina.

"Držimo da je Vaša obveza da putem inspekcijskog nadzora utvrdite stvarno stanje držanja ovih životinja, te u slučaju utvrđene nebrige preduzmete odgovarajuće mere koje će im osigurati dobre uslove držanja i ishrane", kaže se u dopisu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije je saopštilo da će ministar Milosavljević u poseti ergeli Bukinac uručiti vitamine i 20 tona hrane za lipicanere.

"Ministarstvo je obezbedilo vitamine i 20 tona hrane za konje, a obaviće i veterinarski pregled konja", kaže se u saopštenju.

O problemu stanja konja u ergeli poslednji put se aktivnije pregovaralo 2004. godine, u vreme kada je ministar poljoprivrede bila Ivana Dulić-Marković, koja je isticala da nije dokazano da su lipicaneri u vlasništvu Bukinca i koja je tražila da se vrate hrvatskim vlastima.

Apeli organizacija za zaštitu životinja

Povodom lošeg stanja lipicanera danas su se oglasile i organizacije za zaštitu životinja.

Udruženje "Prijatelji životinja" iz Hrvatske pozvalo Borisa Tadića da se zauzme za pomoć lipicanerima koji gladuju u Novom Sadu.

U otvorenom pismu Tadiću, to udruženje traži da se "prekine izgladnjivanje konja i omogući njihovo preseljenje u Hrvatsku, gdje će im se pružiti trajna i odgovarajuća briga".

"Nadajući se Vašoj savesnosti i brizi za životinje, priključujemo se molbi udruženja 'Sloboda za životinje' iz Beograda da se lično zauzmete kako bi se ovaj slučaj što pre pozitivno rešio u interesu konja", navodi se u apelu Udruženja "Prijatelji životinja".

Dopis tog udruženja upućen je i hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sa molbom da se "uloži dodatni trud" za pozitivno rešavanje slučaja i spreči uginuće konja u ergeli kod Novog Sada.

Udruženje "Sloboda za životinje" iz Beograda juče je, takođe, uputilo apel srpskom predsedniku da ponovo otvori slučaj lipicanera, koji su sa ergele Lipik, 1991. godine sklonjeni od granata kod Pakraca u Hrvatskoj.

Nakon toga ergela od 88 lipicanera prebačena je u Bosnu i Hercegovinu, a od kraja 1997. godine konji se nalaze na privatnoj ergeli Todora Bukinca u Novom naselju kod Novog Sada.

Prema navodima Udruženja "Sloboda za životinje" rasni lipicaneri na ergeli Bukinca danas su u "katastrofalnom stanju i na ivici gladi", što su reporteru Bete povrdili i susedi sa farmi u blizini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.