Stezanje kaiša, „urođena” navika Makedonaca

Izvor: Politika, 11.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stezanje kaiša, „urođena” navika Makedonaca

Vlada donela propis o internoj štednji, a u budžetu za 2009. godinu drastično smanjila finansijsku potporu kabinetu šefa države

Skoplje – Štedljivost je „genetska osobina” Makedonaca i teško je mogu promeniti propagandni povici vlasti za zatezanje kaiša, koji su redovna pojava pri svakoj ekonomskoj ili finansijskoj krizi.

Životne okolnosti naučile su građane Makedonije da egzistiraju po onoj narodnoj „opruži se prema guberu”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pa lakše podnose pomanjkanje materijalnih dobara ili novca kojim se ona obezbeđuju.

Upravo zbog toga kampanje za štednju nemaju adekvatnog odjeka u javnosti. Građani Makedonije, velika većina njih, u takvom je socijalnom položaju da im je štednja navika zarad koje lakše prebrođuju sve ekonomske krize. Vlast, međutim, ne odustaje od navike da svaku ekonomsku krizu proprati kampanjom i konkretnim merama štednje. Resorni ministri finansija i ekonomije su, koliko juče ubeđivali javnost da se kriza neće negativno odraziti na prilike u zemlji. Vreme ih je brzo demantovalo pa sada svoje optimističke izjave koriguju otrcanim frazama o svetu kao „globalnom selu”.

Građani Makedonije su i bez zakasnelih apela vlade štednju praktično demonstrirali uoči praznika, kad su disciplinovano ignorisali mnoge skupe trgovinske radnje i markete.

Vlada premijera Nikole Gruevskog je štednju „u sopstvenim redovima” promovisala sredinom prethodnog mandata. U leto 2006. godine usvojen je propis o internoj štednji. Njime su vladini funkcioneri bili u obavezi da prilikom službenih putovanja koriste redovan avionski prevoz i ekonomsku klasu, da putuju u pratnji najneophodnijih saradnika, da odsedaju u jeftinijim hotelima" Tom prilikom je izračunato da mesečno može da se uštedi i do 100.000 evra.

Makedonski mediji su otkrili da vladin propis nije poštovan i da su iza njegovog usvajanja vladini funkcioneri putovali češće i to po više delegacija u isto vreme.Vlada premijera Gruevskog je proglašena rasipničkom a polemike oko enormnih troškova za reklamiranje vladinih projekata ne jenjavaju. Ovde je oštro kritikovana odluka vlade da se zbog štednje otkaže tradicionalni božićni susret predstavnika crkve i 26 verskih zajednica sa državnim vrhom.

Makedonska priča o štednji je puna apsurda ali je ona o „zavrtanju slavine” budžeta šefu države najbolji dokaz o rastegljivosti pojma štednja. Vlada premijera Gruevskog je u sastavljanju budžeta za ovu godinu, drastično smanjila novac namenjen finansiranju kabineta predsednika Branka Crvenkovskog.

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za reviziju, koji je utvrdio „nepotrebne troškove”, ministar finansija Trajko Slavevski je uoči usvajanja budžeta obelodanio da će se javna potrošnja smanjiti i smanjenjem budžeta predsedničkog kabineta. Njegova napomena da je to učinjeno u dogovoru sa administracijom iz predsednikovog kabineta, demantovana je, ali to nije uticalo na odluku vlade da šefa države primora na društveno korisnu štednju.

Mile Radenković

[objavljeno: 12/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.