Stepinac vaskrsnuo u Kotoru

Izvor: Politika, 17.Okt.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stepinac vaskrsnuo u Kotoru

Papin izaslanik, kardinal Franc Rode, govorio na obeležavanju 1.200 godina od donošenja moštiju svetog Tripuna u Boku

Kotor–Pontifikalnom misom i svečanošću ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru juče je obeležen jubilej 1.200 godina od donošenja moštiju svetog Tripuna iz Carigrada u ovaj grad. Uz predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, događaju su prisustvovali i ostali visoki zvaničnici Crne Gore i Republike Hrvatske, dvadesetak nadbiskupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i biskupa, a svečanu pontifikalnu misu služio je papin izaslanik kardinal Franc Rode.

Pred više stotina vernika iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine kardinal Rode, raniji ljubljanski nadbiskup, govorio je o svetom Tripunu iz Frigije u današnjoj Turskoj, koji je kao mladić mučenički stradao u doba Decijevih progona 250. godine. Njegove mošti su donete u Kotor 13. januara 809.godine.

Kardinal Rode, inače prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života u Vatikanu, uporedio je mučeništvo svetog Tripuna sa slučajem zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, po mnogim istorijskim izvorima „nadbiskupa genocida" iz doba Pavelićeve NDH koga je beatifikovao papa Jovan Pavle II.

Prema Rodeovim rečima, Stepinac je„na montiranom političkom procesu 3. oktobra 1946. godine rekao da je za svoje uverenje spreman podneti ne samo ismejavanje, prezir i poniženje, već je bio spreman i svaki tren umreti." Papin izaslanik je naglasio da je u prošlom veku 30 miliona hrišćana dalo život za svedočanstvo vere. On je istakao da su nacizam, fašizam i komunizam tri zla koja su obeležila prošli vek i da te „bezbožne ideologije nisu zaobišle ni ovo područje sa svim razornim posledicama”. „O komunističkim zločinima i progonima katoličke crkve u mnogim državama jedva da se štogod i govori. Još uvek anđela tame prikazuju kao anđela svetla", rekao je Rode, prvi papin izaslanik u istoriji Crne Gore koji je prisustvovao nekom zvaničnom crkvenom događaju. Na proslavi su pročitani i telegram pape Benedikta Šesnaestogkotorskom o biskupu Iliji Janjiću i čestitka vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

Obeležavanju jubileja nisu prisustvovali predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske, a organizatori poziv nisu uputili ni mitropolitu Amfilohiju koji je u martu ovim povodom prisustvovao službi u kotorskoj katedrali.

Ž.Komnenović

[objavljeno: 18/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.