Stepinac usred Brisela!

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jun.2016, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stepinac usred Brisela!

Evropski parlament organizovao je izložbu i konferenciju posvećenu hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu. Glavni organizator je hrvatska poslanica Marijana Petir, u saradnji sa Kancelarijom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskim sveučilištem, a pod pokroviteljstvom Evropske narodne partije.

Izložbu će, kako je najavljeno, otvoriti potpredsednica EP Meiren Mekginis, uz prisustvo zagrebačkog biskupa Ivana Šaška.

- Organizacija ovakvih skupova je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u domenu poslaničkih grupa - izjavio je tim povodom portparol EP Gediminas Vilkas odgovarajući na kritike kako je uopšte došlo do toga da budu priređeni ova izložba i konferencija.

Evropski narodnjaci su sve prebacili na hrvatsku poslanicu.

- Nemamo ništa s ovim događajem. Poslanici su slobodni da organizuju šta žele, po svojoj slobodnoj volji, i da pritom koriste logo naše grupe - rekao je šef službe za komunikacije Evropske narodne partije Pedro Lopez de Pablo.

- I ranije nam se dešavalo, ne samo u našoj, već i u ostalim poslaničkim grupama, da pojedini događaji izazovu veliku kontroverzu, pa i probleme. Mi smo tu nemoćni. Kao što znate, u EP su predstavnici najrazličitijih stranaka i opredeljenja.

U najavi je na zvaničnom sajtu Petirove između ostalog istaknuto da se izložba organizuje "u iščekivanju kanonizacije jednog od najvećih svedoka vere našeg vremena, izuzetnog čovjeka i omiljenog hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca" i da će njome biti predstavljeni "lik, život i delo tog istinskog bisera Katoličke crkve i hrvatskog naroda."

U sklopu izložbe biće prikazani Stepinčeve fotografije i citati, kao i tri njegove skulpture, gipsana posmrtna maska i četiri medalje. Za danas je u saradnji s Radnom grupom Evropske narodne stranke za međukulturni i religijski dijalog predviđeno održavanje konferencija "o važnosti nadbiskupa Stepinca i njegovog delovanja za razumevanje današnje Evrope, o Stepinčevom spasavanju dece i delovanju za vreme Drugog svjetskog rata."

* Papa u Jasenovcu zbog Stepinca?

* SPC trguje Stepincem!

* "Papa uverava SPC da je Stepinac svetac"

* Papa u nevolji zbog Stepinca

* Crkve gorele zbog Stepinca?

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.