Stara razglednica povezuje Derventu i Beč

Izvor: Politika, 14.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stara razglednica povezuje Derventu i Beč

Jedan primerak ove razglednice poslate 24. avgusta 1898. godine iz Dervente u Beč sačuvan je u bečkim arhivima a njenim reprint izdanjem će se obeležiti 110 godina prve razglednice pristigle iz Bosne u vreme Austrougarske monarhije

Derventa –U Beču će za 24. avgust izaći reprint izdanje prve razglednice Dervente iz 1898. godine. I da stvar bude zanimljivija štampanje razglednice obaviće ofset mašinista Miroslav Bjelić, Dervenćanin, na radu u Beču. Reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je o prvoj razglednici Dervente, koju je nacrtao austrijski slikar Karl Šviderhof iz Beča.

Jedan primerak ove razglednice poslate 24. avgusta 1898. godine iz Dervente u Beč sačuvan je u bečkim arhivima i sada će biti urađeno njeno reprint izdanje u nekoliko hiljada primeraka i na taj način biti obeleženo 110 godina prve razglednice iz Bosne pristigle u Beč u vreme Austrougarske monarhije.

– Čoveče, zamislite, tu razglednicu će u Beču štampati naš ofset mašinista – Dervenćanin, Miroslav Bjelić, na privremenom radu u Beču, a to privremeno traje već tri decenije. Tako sam ja došao do ovog jednog otiska, jer mi ovde nemamo ovu razglednicu u arhivu, a niko i ne zna da je pre 110 godina štampana prva razglednica ovog gradića na Ukrini – priča pesnik Savko Pećić, iz Dervente i pokazuje uzorak koji je dobio od grafičara Miroslava Bjelića.

Razglednica je slikana rukom, na njoj je posebno istaknuta srpska varoš iz 1989. godine, kada je Derventa postala važno mesto i sedište prve Direkcije carskih i kraljevskih železnica u BiH, kada je počeo i nagli uspon ovog grada, gradnja i otvaranje novih fabrika, trgovinskih radnji i nekoliko hotela. Derventa je tada bila integrisana u opšteevropsku železničku mrežu.

– Austrijanci su znali obeležiti tu važnu godinu i prvom razglednicom. Međutim, da je nisu sačuvali u svom arhivu, kao kulturno blago iz vremena Austrougarske monarhije, te da nije došla majstoru Dervenćaninu u ruke, da štampa to reprint izdanje, pitanje je da li bi mi u ovom gradu ikada saznali da je ta razglednica postojala – govori za „Politiku” Savko Pećić – Kad mi je Miroslav Bjelić pokazao razglednicu, sav srećan što svoju radost može s nekim da podeli, bio sam zabezeknut.

U Beču će povodom ovog reprint izdanja biti upriličena svečanost, na koju će Bečlije, dobri domaćini, pozvati u goste i ljude iz Dervente, da zajedno obeleže sto deset godina od prve razglednice upućene iz ovog bosanskog grada u Beč.

J. Slatinac

[objavljeno: 15/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.