Staničić: Prirodno partnerstvo

Izvor: B92, Beta, 25.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Staničić: Prirodno partnerstvo

Beograd, Novi Sad -- Ambasador Hrvatske u Srbiji Tonči Staničić smatra da treba "prevazići trenutno dnevnopolitičke probleme" Hrvatske i Srbije i da oni nemaju dugoročni karakter.

Stančić je, posle sinoćne promocije hrvatskog turizma i predstojećeg Svetskog prvenstva u rukometu, rekao da su "Hrvatska i Srbija prirodni partneri, jer su bili stubovi bivše države". "Iskreno verujem da ove dve države mogu biti stubovi saradnje u regionu u svakom pogledu", zaključio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Staničić.

On je naglasio da će Svetsko prvenstvo u rukometu, koje će se održati u Hrvatskoj od 16. januara do 1. februara 2009, doprineti još boljoj saradnji u regionu.

Igmanska inicijativa: Pogoršani odnosi

Igmanska inicijativa uputila je otvoreno pismo vladama Hrvatske i Srbije u kom upozorava na pogoršanje odnosa među zemljama zapadnog Balkana.

U saopštenju piše da je to posebno zabrinjavajuće jer preti da promeni višegodišnji trend normalizacije međudržavnih odnosa i njihovu izgradnju na evropskim standardima.

Prema rečima predstavnika Igmanske inicijative, oštra retorika između Beograda i Zagreba, pa ni najavljena protivtužba Srbije protiv Hrvatske neće doneti dobro ni jednoj od ovih zemalja, ni njenim građanima, a najmanje će koristiti procesu pridruživanja EU, koji su obe zemlje odredile kao svoj primarni cilj.

Zemlje koje nisu u stanju da kroz dijalog i mehanizme bilateralnih pregovora rešavaju svoje međusobne probleme i sporove i koje pregrejanom retorikom pogoršavaju stanje u regionu rade na vlastitu štetu dezavuišući same sebe kao partnere i kandidate za ulazak u veliku zajednicu evropskih naroda, piše u saopštenju.

Iz Igmanske inicijative podsećaju da su sve zemlje koje su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju preuzele obavezu iz člana 14. tog dokumenta da će unapređivati regionalnu saradnju, a da je zbog sadašnjeg spora došlo do ugrožavanja saradnje u regionu, koja je do samo pre godinu dana bila u usponu.

Igmanska inicijativa izrazila je očekivanje da vlade, pospešujući proces suočavanja sa prošlošću, kroz proces strpljivog pregovaranja otklanjaju i prevazilaze sva otvorena pitanja koja su proizišla iz tragičnog raspada nekadašnje Jugoslavije i rata koji je pratio raspad.

Igmanska inicijativa u tome nudi usluge dobre volje, a kao jedan od koraka prevazilaženja sadašnjeg stanja u regionu vidi i održavanje regionalnog samita koji je inicirala na sesiji 8. novembra u Zagrebu, piše u saopštenju.

Dodaje se da bi taj samit doprineo da se prevaziđe sadašnji zastoj kako u regionalnoj saradnji do kojeg je došlo u poslednje vreme, tako i u procesu pridruživanja zemalja regiona Evropskoj uniji i da se pripremi dijalog na relaciji region - Brisel.

Potpisnici pisma su kopredsednici Igmanske inicijative Vehid Šehić za Bosnu i Hercegovinu, Zoran Pušić za Hrvatsku, Branko Lukovac za Crnu Goru i Aleksandar Popov za Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.