Izvor: B92, 16.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanarsko pravo u Hrvatskoj

Slavonski Brod -- Hrvatske vlasti predstavnicima izbegličkih udruženja predstavile model rešavanja stambenog pitanja za bivše nosioce stanarskog prava.

Sastanku u Slavonskom Brodu prisustvovali su predstavnici izbegličkih udruženja iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, kao i predstavnici vlasti tih zemalja i međunarodnih organizacija.

Nakon predstavljanja, održanog iza zatvorenih vrata, pomoćnik ministra Stanko Janić rekao je novinarima da se modelom rešavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problema bivših vlasnika stanarskih prava kao i obnovom porodičnih kuća vlasnicima s prebivalištem u Hrvatskoj do 1991. rešava problem stanovanja i da to nije zamena za raniju imovinu.

On je rekao da se predstavljanjem modela želelo približiti krajnjim korisnicima, odnosno svaku osobu koja se odlučila vratiti u mesto boravka ili neko drugo mjesto precizno uputiti u način kako to može učiniti.

Pomoćnik ministra za prognane, povratnike i izbeglice Milivoj Mikulić je kazao da je za model rešavanja stambenog pitanja bivših nosilaca stanarskog prava do sada na područjima posebne državne brige podneto više od 8.000 zahteva i podsetio da rok za prijave još traje.

Cilj je da se osigura smeštaj u roku od tri godine najmom društvenog stana ili kuće kao i darovanjem građevinskog zemljišta za obnovu oštećene kuće ili gradnju nove na vlastitom ili pak državnom zemljištu.

Izvan područja posebne državne brige bivši vlasnici stanarskih prava do isteka poslednjeg roka u septembru prošle godine podneli su oko 4.400 zahteva.

Njihovo bi pitanje trebalo da bude rešeno do 2011. godine, a ponuđena im je kupovina stana po modelu podsticajne stanogradnje ili najam stana.

Predstavnici vlasti BiH, Crne Gore i Srbije ocenili su da je predstavljanje modela bilo korisno, ali je srpski komesar za izbeglice Dragiša Dabetić kazao da tim modelom pitanje bivših vlasnika stanarskih prava neće biti u celosti rešeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.