Izvor: B92, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta su hteli Albanci uhapšeni u CG

Podgorica -- Grupa Albanaca iz Crne Gore, uhapšena u septembru, trebalo je da se poveže s bivšim pripadnicima OVK, tvrde u Crnoj Gori.

Ta grupa htela je da organizuje terorističke akcije na crnogorskoj teritoriji, saopštila je vrhovna tužiteljka Crne Gore Vesna Medenica. Ona tvrdi da su Albanci iz oblasti Tuzi, kod Podgorice, formirali organizaciju Pokret za ostvarivanje prava Albanaca u Crnoj Gori i da su prve terorističke akcije planirala za noć između 9. i 10. septembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada su u Crnoj Gori održani parlamentarni izbori.

Policija Crne Gore je u noći između 9. i 10. septembra uhapsila 17 Albanaca zbog sumnje da su odgovorni za udruživanje radi protivustavne delatnosti.

Vesna Medenica je navela da se ta organizacija dogovorila s bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova o upadu u Crnu Goru i o akcijama na području Tuza i Malesije.

Teroristička grupa je planirala da prvim akcijama na Karabuškom polju, na obalama reke Cijevne, zastraši nealbansko stanovništvo i zauzme objekte od vitalnog značaja na području Tuza, navela je Vesna Medenica.

Organizacija je, kako se dodaje, intenzivnim komunikacijama na prostoru Malesije, Albanije i Kosova istrajavala u nameri i, uz finansijsku pomoć dijaspore, obezbeđivala značajne količine oružja, municije, vojne opreme i drugih neophodnih sredstava za ostvarivanje nasilja putem terorističkih akcija.

"Procenili su da je najpogodnije vreme da se to učini neposredno nakon zatvaranja biračkih mesta na parlamentarnim izborima, odnosno 10. septembra 2006. godine", navela je vrhovna tužiteljka Crne Gore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.