Šta piše hrvatska Vikipedija o Jasenovcu

Izvor: Mondo, 31.Avg.2018, 07:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta piše hrvatska Vikipedija o Jasenovcu

Hrvatska Wikipedia (Vikipedija) dostigla je novo dno filoustaške apologije najnovijim izmenama članka o Jasenovcu, piše zagrebački portal "Index".

Foto: MONDO/Predrag Jelenić Jasenovac

Hrvatska Wikipedia (Vikipedija, onlajn enciklopedija), kao relevantan izvor navodi knjigu Igora Vukića "Radni logor Jasenovac", koja ovaj ustaški logor smrti, koji je zgrozio čak i naciste, predstavlja skoro kao banje za odmor.

Ustaški logor smrti Jasenovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se sada tu opisuje kao "Sabirni logor Jasenovac", a prva referenca u članku je iz Vukićevog intervjua "Glasu Koncila".

Većina referenci na koje se poziva u članku o Jasenovcu su iz ekstremno desnih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić, Narod.hr, Hrvatski nedeljnik i Maxportal, navodi Index.

ANĐEO: Iz ustaškog logora spasila je 7.500 dece

Na svim mestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio "logor smrti" sada piše "sabirni logor", a uz Vukića - inače sekretara udruženja koje tvrdi da je Jasenovac bio komunistički logor - poziva se i na revizionističku istoričarku Blanku Matković koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima.

U članku se citira i slovenački "istraživač" Roman Leljak, koji je inače pravosnažno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni istoričari ga smatraju šarlatanom, piše zagrebački portal.

SKANDAL: "Ustaše su spasavale srpsku decu"

Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinackog karaktera ovog logora smrti i indirektnu apologiju ustaša i NDH, naveo je Index.

Na engleskom i nemačkom sajtu Wikipedia Jasenovac se opisuje kao logor za istrebljenje ljudi.

Ustaški genocid i ubistvo 700.000 Srba, Jevreja i Roma u sistemu logora Jasenovac je najveći i najmonstruozniji zločin na Balkanu ikada, a spada među najveće zločine u istoriji.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja i jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu.

U periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.