Šta će učiti đaci u Crnoj Gori

Izvor: B92, 28.Avg.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će učiti đaci u Crnoj Gori

Podgorica -- Tri dana pre početka školske godine, i đaci i nastavnici u Crnoj Gori još ne znaju kako će se zvati predmet o maternjem jeziku.

Premijer Igor Lukšić će sutra ponovo pokušati da se o tome dogovori s predstavnicima opozicijonih stranaka.

Lukšić je posle susreta s predstavnicima opozicijom u prošli petak, rekao da je predložio da se pomenuti predmet zove crnogorski/maternji jezik i književnost, s mogućnošću da učenici iza kose crte upisuju naziv jezika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji njima odgovara - srpski, bosanski, hrvatski ili maternji.

Lukšićevu ponudu zasad su odbili NSD i SNP, dok je predsednik PzP Nebojša Medojević rekao da je taj predlog prihvatljiv.

Medojević je, ipak, najavio da će tri opozicione stranke nastupiti s jedinstvenim stavom u pogledu rešenja za "jezičko pitanje" u školama, što je umanjilo raniji optimizam da će biti postignut održiv dogovor.

U iščekivanju dogovora, pojedine nevladine organizacije vrše pritisak na opoziciju da ne prihvati nikakvo drugačije rešenje o jeziku, osim onog koje bi podrazumevalo "apsolitnu ravnopravnost" srpskog sa crnogorskim jezikom.

Takav zahtev stigao je i sa tribine koja je u subotu uveče održana u Beranama, sa koje je upućen poziv roditeljima i školama da se 1. septembra pristupi bojkotu nastave, ako u škole ne bude uveden i srpski jezik.

Na tom skupu je zatraženo da srpski jezik bude službeni u Crnoj Gori, a poručeno je da će "Vasojevići, pružanjem najžesćeg otpora, odlučno reći ne jezičkom genocidu u Crnoj Gori".

Po Ustavu Crne Gore, crnogorski jezik je službeni, a srpski, bosanski, hrvatski i albanski su jezici u službenoj upotrebi.

Predsedništvo crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista je prošle sedmice ovlastilo Lukšića da sa opozicijom nastavi razgovore o traženju kompromisnog rešenja za korišćenje jezika u nastavi, ali, kako je saopšteno, "u skladu sa Ustavom Crne Gore".

Dogovor o jeziku u školama je uslov da opozicija podrži usvajanje Zakona o izboru odbornika i poslanika, da bi Crna Gora najesen dobila datum početka pregovora za pristupanje Evropskoj uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.