Srpski nacionalni savet: Ugrožena prava Srba u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 17.Avg.2019, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski nacionalni savet: Ugrožena prava Srba u Crnoj Gori

Srpski nacionalni savet Crne Gore ukazao je da insistiranje tamošnjih državnih institucija na zapostavljanju interesa srpskog naroda i oduzimanju stečenih prava može imati teške posledice, kako za Crnu Goru, tako i za srpski narod u njoj.
"Srpski nacionalni savet Crne Gore poziva najznačajnije institucije država Crne Gore i Republike Srbije da u što kraćem roku, u međusobnom dogovoru, predlože i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usaglase odnos države Crne Gore prema srpskom narodu koji bi proizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i sveta", navodi se u saopštenju.
Save smatra da su za srpski narod u toj zemlji prestala da važe osnovna ustavna opredeljenja kao što su sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava.
"To se ogleda u onemogućavanju i ometanju izražavanja, čuvanja, razvijanja i javnog ispoljavanja nacionalne, etničke, kulturne i verske posebnosti, kao i na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obležavanje nacionalnih praznika", ističe Srpski nacionalni savet u saopštenju.
Dodaje da se to odnosi i na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u javnoj i službenoj upotrebi, na srazmernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, i mnogim drugim, kako kažu, oduzetim davno stečenim pravima srpskog naroda.
Prema njihovim rečima, takav odnos izaziva nepoverenje srpskog naroda prema državnim institucijama Crne Gore, posebno, kako dodaju, u neravnopravnosti i nadređenosti bošnjačkih i albanskih nacionalnih zajednica prema srpskom narodu, "uz stalne provokacije državne vlasti".
"Ovakav odnos državne vlasti u Crnoj Gori predstavlja nameru za postizanjem što veće zategnutosti i međusobnog nepoverenja između Republike Srbije i Crne Gore", smatra Srpski nacionalni savet.
Ocenjuje i da je strategija politike aktuelne vlasti u Crnoj Gori da bez obzira na moguće izazivanje teških posledica stvori što povoljniji ambijent za asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori i što veću netrpeljivost građana Srbije prema Crnoj Gori i svima koji iz nje dolaze, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.