Izvor: B92, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski jezik u slovenačkim školama

Ljubljana -- Slovenačko ministarstvo prosvete priprema program za učenje srpskog jezika u slovenačkim školama.

Državna sekretarka Ministarstva za dijasporu Srbije, Neda Maletić je, u petak, posle razgovora u slovenačkom ministarstvu za školstvo i sport, održala konferendiju za novinare u Ambasadi Srbije, u Ljubljani, na kojoj je izjavila da je tema njenih razgovora sa slovenačkim kolegama bila program i razvoj programa za učenje srpskog jezika, kao izbornog predmeta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u slovenačkim školama, od iduće školske godine.

Neda Maletić je rekla da već neko vreme, u Sloveniji, postoji inicijativa da se srpski jezik uvede, kao strani jezik, u slovenačke škole i da je već sačinjen program, koji je stigao do stručnog saveta, koji čine srpski i slovenački stručnjaci.

Slovenačka strana je, prilikom jučerašnje posete, zamolila srpsku stranu da pomogne u tehničkim pripremama udzbenika za srpski jezik, a razgovarali su i o potrebnoj edukaciji kadrova, koji bi poučavali srpski jezik. Prema rečima Maletićeve, u Sloveniji je već oko 500 kadrova sposobnih da dobiju, za to, potrebne kvalifikacije.

Srpski jezik bi se učio u 7, 8. i 9. razredu osnovne škole, kao izborni predmet, a slovenačka strana smatra da bi se tako srpski jezik stavio u rang drugih svetskih jezika, koji se mogu učiti u slovenačkim školama.

Na ovaj način bi učenje srpskog jezika bilo namenjeno i dostupno većem broju dece, a ne samo manjem broju dece, kao maternji jezik njihove etničke zajednice.

Već februara iduće godine se očekuje propagandni materijal, koji bi propagirao uvođenje srpskog jezika, a prema rečima slovenačke strane, slovenački ministar školstva, Milan Zver je insistirao da se obavi promocija srpskog jezika i da mu se da poseban tretman u slovenačkim školama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.