Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srebrenici poseban tretman u RS"

Banjaluka, Sarajevo -- Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kaže da će Srebrenica imati poseban tretman, ali kao deo RS.

"Nema nikakvog odvajanja. Srebrenica ima svoju težinu, ali to se neće završiti tako da se ona izdvoji iz ustavno-pravnog poretka RS", rekao je Dodik za novosadski Građanski list.

On je dodao da se ne može ignorisati činjenica da je Međunarodni sud pravde u Hagu presudio da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima. "To će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostati trajno upisano u istoriji ovih prostora. To, međutim, nije osuda jednog kolektiviteta ili institucije, nego pojedinaca, i ja se slažem da oni za svoja dela treba da odgovaraju", rekao je Dodik.

Predsednik RS Milan Jelić izjavio je da je rezolucija kojom se traži izdvajanje opštine Srebrenica iz RS nepotreban, neprihvatljiv i neustavan čin. On je za banjalučke Nezavisne novine ocenio da je "to nastavak pritisaka na RS i neprihvatljivo nastojanje smanjivanja njene teritorije, utvrđene Dejtonskim sporazumom".

Skupština opštine Srebrenica usvojila je u subotu rezoluciju kojom se traži izdvajanje te opštine iz ingerencija RS.

Tihić: Srebrenici poseban status

Predsednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić podržao je rezoluciju SO Srebrenica o posebnom statusu tog grada, uz ocenu da je to akt političke volje njenih građana koju sada treba provesti i kroz proceduru u Parlamentu BiH.

"Smatram da je jedino rešenje da Srebrenica dobije poseban status i na neki način bude izdvojena iz ustavno-pravnog sistema tog entiteta. RS, sem što je odgovorna za genocid i stradanja tog stanovništva, nije ništa učinila u proteklih 12 godina na kažnjavanju odgovornih za te ratne zločine", izjavio je Tihić za Dnevni avaz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.