Srbija zatražila izručenje Orića!

Izvor: Mondo, 21.Jun.2015, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zatražila izručenje Orića!

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je zahtev pravosudnim organima Švajcarske za ekstradiciju Nasera Orića Srbiji.

Foto: Ilustracija MONDO/Mario Milojević

Uz zahtev za izručenje, Švajcarskoj je prosleđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine, javlja RTS.

Naser Orić je 9. juna uhapšen u Švajcarskoj na osnovu poternice koju je zbog zločina nad Srbima u BiH za njim raspisala Srbija, a posle tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dana mu je određen ekstradicioni pritvor od 14 dana.

"Ne želim da budem izručen Srbiji, tamo neću, jer njihovom pravosuđu ne verujem, neću tamo ni po cenu glave", poručio je nedavno Orić iz ekstradicionog pritvora u Ženevi.

Foto: screenshot/YouTube

Zbog hapšenja Orića najviši bošnjački zvaničnici proteklih dana su zategli odnose sa Srbijom, a na zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića predsednik Srbije Tomislav Nikolić je otkazao dogovorenu posetu BiH.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine raspisalo je poternicu za bošnjačkim ratnim komandantom Srebrnice  Orićem zbog sumnje da je u srpskom selu Zalazje mučio, a zatim i zaklao predratnog sudiju u Srebrenici Slobodana Ilića.

Ovo tužilaštvo ima čvrste dokaze da su Orić i njegovi potčinjeni počinili stravičan zločin uselu Zalazje 12. jula 1992. godine, kada je ubijeno 69 Srba, preneli su ranije mediji iz RS.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao u petak da se Srbija, za razliku od drugih zemalja, ne meša u rad pravosudnih organa u svojoj zemlji. Istakao je i da Srbija ne se da odustane od zahteva za izručenje Nasera Orića.

Ranije je tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio da krivični postupak protiv Nasera Orića ne može biti ustpuljen bosanskom tužilaštvu jer porodice žrtava nisu dale saglasnost.

Orića je sud u Hagu oslobodio pravosnažno krivice za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. i 1993. godine. Veće je time preinačilo prvostepenu presudu kojom je bio proglašen i osuđen na dve godine zatvora.

U procesu protiv Orića, Apelaciono veće u Hagu tada je zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993. godine, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

Foto: screenshot/YouTube

KO JE NASER ORIĆ

Ratni komandant muslimanskih snaga je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, pre raspada Jugoslavije, bio pripadnik specijalnih jedinica JNA za atomsku i hemijsku odbranu.

Potom je završio šestomesečni kurs u Zemunu i radio u policijskoj stanici Savski Venac u Beogradu kao pripravnik tokom 1988. da bi potom kao član policijske jedinice za specijalne akcije, imao obuku još dve godine.

Orić je 1990. prebačen na Kosovo i Metohiju kao član jedinica za specijalne akcije MUP-a.

Karijeru u BiH počinje u avgustu 1991. godine u policijskoj stanici na Ilidzi, na periferiji Sarajeva da bi potom bio prekomandovan u policijsku stanicu u Srebrenici gde je naredne godine unapređen u šefa policijske stanice u Potočarima.

Po izbijanju rata u BiH Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta staba Teritorijalne Odbrane u Srebrenici, a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice.

Predvodio je, tvrdili su mediji uoči suđenja u Hagu, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992-1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica.

Orić sa saradnicima je u julu 1995, pre nego sto je vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, evakuisan helikopterom na područje pod kontrolom Armije republike BIH.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.