Srbija podržava celovitost BiH

Izvor: B92, 16.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija podržava celovitost BiH"

(Beta)

Sarajevo -- Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić danas počinje posetu Bosni i Hercegovini.

Dulić je uoči posete za Dnevni avaz ocenio da odnosi BiH i Srbije idu uzlaznom putanjom, da bolna bliska prošlost ne treba da bude zaboravljena, ali da ne sme biti prepreka jačanju odnosa.

"Prostora za napredak ima napretek i na nama koji vodimo države je da te šanse iskoristimo. Bliska prošlost, koja je bila jako bolna, ne treba biti zaboravljena, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali ne sme biti ni prepreka daljem jačanju odnosa", kaže on.

"Previše nas toga vezuje: jezik, kultura, istorija, ekonomija i možda iznad svega zajednička evropska budućnost", kazao je on.

Na pitanje da li Srbija ima teritorijalnih pretenzija prema BiH, Dulić je ponovio da Srbija podržava celovitost BiH i Dejtonski sporazum.

Jedno od pitanja lista odnosilo se na postojanje Sporazuma o specijalnim odnosima Republike Srpske i Republike Srbije i zašto Beograd takav sporazum nema sa državom BiH.

"Treba da razdvojimo te dve stvari. Srbija ima dobre susedske odnose s državom BiH, iako oni mogu i moraju biti još bolji. Istovremeno, Dejtonski sporazum omogućava entitetima unutar BiH da održavaju specijalne veze s drugim državama", kaže on.

"Treba biti jasan: Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije ni u kom slučaju nije okrenut protiv celovitosti BiH. Nikada nećemo raditi nešto što je u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom", rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.