Izvor: B92, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija jedina stoji na putu ka EU

Brisel -- Srbija je jedna od tri zemlje zapadnog Balkana koja još nije potpisala sporazum sa EU i jedina kojoj je suspendovan taj proces.

Od svih zemalja regiona pregovore o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Briselom prve su počele Makedonija i Hrvatska, 2001. godine. I Zagreb i Skoplje Sporazum su potpisali za manje od godinu dana. Hrvatska je u oktobru 2005. počela pregovore o punopravnom članstvu, a Makedonija je u novembru prošle godine dobila status >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kandidata.

Albanija je pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU počela u januaru 2003. a sporazum je potpisala 12. juna ove godine. Poslednja je u proces Stabilizacije i pridruživanja krenula Bosna i Hercegovina, koja je u novembru prošle godine dobila zeleno svetlo za početak pregovora.

Srbija i Crna Gora pregovore sa Briselom počele su zajedno, 10. oktobra 2005, ali su oni 3. maja ove godine suspendovani zbog nedovoljne saradnje sa Haškim tribunalom.

Crna Gora je, nakon sticanja nezavisnosti, dobila novi mandat za pregovore koje je 26. septembra nastavila tamo gde je stala dok je pregovarala zajedno sa Srbijom, u sastavu SCG.

Proces stabilizacije i pridruživanja, kao strategiju prema zapadnom Balkanu, EU je usvojila još 1999. kao poseban regionalni pristup kojim je tada pet, a danas šest država dobilo priliku da ka EU krenu svaka za sebe prilagođenim putem.

Po završetku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sledi potpisivanje Sporazuma i njegovo sprovođenje. Za tu fazu određuje se rok o kome se dogovaraju Evropska komisija i zemlja potpisnica. Potpisivanjem Sporazuma država postaje pridružena članica EU, dobija podršku i pomoć EU, ali on stupa na snagu tek pošto ga ratifikuje svaka od zemalja članica EU.

Naredna faza u približavanju EU podrazumeva podnošenje kandidature za članstvo, a ona se obično podnosi u toku sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.