Srbija izabrana za domaćina svetske izložbe EXPO 2027, čestitali Blinken i Stejt department

Izvor: VOA, 21.Jun.2023, 16:54

Srbija izabrana za domaćina svetske izložbe EXPO 2027, čestitali Blinken i Stejt department

Srbija je izabrana za domaćina međunarodne izložbe EXPO 2027, odlučile su države članice Međunarodnog biroa za izložbe - međuvladine organizacije zadužene za nadzor tih kulturnih događaja. Na osnovu te odluke Srbija i Beograd trebalo bi da budu domaćini izložbe 2027. Posle četiri kruga glasanja većina država članica podržala je predlog Srbije pod nazivom da „Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve“ - izložbu koja će biti postavljena od 15. maja. do 15. avgusta 2027, saopštio je Međunarodni biro za izložbe. Reč je o velikoj međunarodnoj izložbi čija je svrha da prikaže dostignuća različitih naroda. Održavaju se u različitim delovima sveta i to u trajanju od tri i šest meseci. Kandidature je podnelo pet država: Sjedinjene Američke Države (Blumington, Minesota), Tajland (Puket), Srbija (Beograd), Španija (Malaga) i Argentina (San Karlos de Barilok). Svaka država kandidatkinja dostavila je svoj plan, a stručnjaci Međunarodnog biroa za izložbe odluku su doneli na osnovu procene izvodljivosti i održivosti dostavljenih projekata. Američki državni sekretar Entoni Blinken i Stejt department čestitali su Srbiji na izboru za domaćina međunarodne izložbe EXPO 2027. "Hvala svima koji su podržali kandidaturu Sjedinjenih Država za domaćina EXPO 2027. Čestitamo Srbiji na njihovoj ubedljivoj ponudi i radujemo se što ćemo imati priliku da prikažemo neverovatnu postavku”, objavio je Blinken na društvenoj mreži Tviter. O izboru Srbije za organizatora izložbe oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić. “Zahvaljujući timu koji je radio na toj kandidaturu i svima koji su glasali za Srbiju - svet će 2027. biti u Srbiji", napisala je Brnabić na Tviteru. Prva izložba u svetu ovog tipa održana je 1791. u današnjoj Češkoj. Povod je bilo krunisanja Leopolda II. Izložba je slavila sofisticiranost proizvodnje u Češkoj u tom vremenskom periodu.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

OVAKO ĆE IZGLEDATI "EKSPO 2027"! "Igraj za čovečanstvo - sport i muzika za sve" motiv sajamskog kompleksa (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023

Srbija je danas u Parizu izabrana za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027, u konkurenciji sa SAD, Španijom, Argentinom i Tajlandom...U svom obraćanju, predsednik Aleksandar Vučić, istakao je da će izgradnja sajamskog prostora početi što pre...- Posle 32 godine doneta je odluka...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.