Izvor: RTS, 23.Apr.2021, 13:13

Srbi u Severnoj Makedoniji na jesen dobijaju kulturni centar

Srpska zajednica u Severenoj Makedoniji na jesen bi trebalo da dobije Srpski kulturni centar u Skoplju. To je rezultat dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva. Ideju je inicirao direktor Uprave za jezike manjinskih zajednica u Skoplju Milutin Stančić.
Milutin Stančić je za Radio Beograd potvrdio da je, zajedno sa predsednikom skopske opšine Centar Sašom Bogdanovićem, inicirao ovakav sveobuhvatan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << projekat, koji je naišao na podršku predsednika Vučića, Ministarstva prosvete, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i skupštinskog Odbora za dijasporu.
"Ideja je nastala kao potreba da Srbi u Severenoj Makedoniji, kojih je prema poslednjem popisu iz 2002. skoro 40.000, dobiju kulturni centar, ojačaju i institucionalno brinu o baštini, čuvaju jezik i pismo, što su sve preduslovi čuvanja identiteta u dugom periodu asimilacije", naveo je Stančić.
Dodaje da je 15-ogodišnji rad i iskustvo srpske NVO "Spona", koja štampa časopise na srpskom jeziku, organizuje tribine, naučne skupove, pozorišne predstave i koncerte širom Severne Makedonije pokazao potrebu za centrom iza koga bi stala i država Srbija.
"Uprkos nepobitnim činjenicama i dokazima o postojanju ogromnog dragocenog kulturno-istorijsko nasleđa Srba na ovim prostorima, ali i surovo zvuči i istovremeno velikog neznanja. I u matici, a tek u srpskom delu naroda u Severnoj Makedoniji pod snažnim udarima između ostalog i asimilacije koja traje, teško je i precizno pojasniti šta i kako ljudi osećaju i podrazumevaju pod osnovama svog identiteta. Da li je to što je u savremenim okolnostima i medijski najprisutnije – Nole, fudbal, Zvezda, Partizan, bljesak turbo folka, možda obrazovni srpski tragovi nasleđa, nacionalna kuhinja ili potisnuto i često potpuno zaboravljeno istorijsko nasleđe , objašnjava Stančić.
Kaže da bi srpska kuća, dom, matica svakako bila utemeljena kao vrsta sanacija i sprečavanja daljeg erodiranja i asimilacije Srba. "To ne mogu da urade političke partije, međudržavni ugovori i kampanjski projekti kao recimo poput onih za popis i tome slično", smatra on.
"Ljudima treba nešto konstantno, ustaljeno prisutno, osmišljeno sa srpskim kulturnim nacionalnim obeležjem i prijemčivom sadržinom da ih podseća i hrabri održava u razjašnjenju i potpori spoznaje da smo bili tu vekovima i da treba da nas bude i ubuduće", kaže Stančić.
Istovremeno Srbija i grad Beograd pripremaju uslove da Severna Makedonija dobije sličan centar u Beogradu, zaključio je Stančić.
Makedonski premijer Zoran Zaev ranije je najavio povratak srpskog jezika kao izbornog predmeta u školama u Severnoj Makedoniji, kao i izgradnju Srpskog kulturnog centra u Skoplju i Makedonskog kulturnog centra u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.