Srbi u Ohridu kao kod kuće

Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u Ohridu kao kod kuće

Srpski se čuje na svakom koraku, vozila sa srpskim registarskim tablicama su najbrojnija pa imate utisak da ste u nekom srpskom gradu a ne u prestonici makedonskog turizma

Od našeg dopisnika

Ohrid – U konstataciju Ohriđana da su Srbi spasili ovogodišnju turističku sezonu možete se uveriti na svakom koraku u samom Ohridu ali i na mnogobrojnim plažama uz obale najlepšeg balkanskog jezera.

Srbi su tradicionalno najbrojniji posetioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ohrida ali su ovoga leta ovde uočljiviji zbog odsustva Grka i Bugara a došli su iz gotovo svih krajeva Srbije i Republike Srpske. Srpski se čuje na svakom koraku, vozila sa srpskim registarskim tablicama su najbrojnija pa imate utisak da ste u nekom srpskom gradu a ne u prestonici makedonskog turizma.

A da nije gostiju iz Srbije, priča nam Vele Stoilkoski „ova sezona bi bila katastrofalna za hotelijere ali naročito za nas koji izdajemo sobe i apartmane”. Vele sa komšijama stoji na kapiji autobuske stanice i čeka svoje goste iz Pančeva. Onigodinama unazad odsedaju kod njega, postali su prijatelji i nema potrebe da kao dvadesetak drugih njegovih sugrađana pred sobom drži karton na kome piše –izdajemo sobe ili apartmane.

Ležaj u privatnom smeštaju u Ohridu ovoga leta staje od sedam do deset maraka, u zavisnosti od blizine centru, odnosno jezeru i naravno od komfora koji se nudi gostima. U hotelima je smeštaj daleko skuplji a cene pansiona se kreću od 75 do 110 evra, opet u zavisnosti od kategorije i lokacije. Najskuplji su „Milenijum” i „Metropol” i u njima uglavnom borave stranci i bogatiji Makedonci.

Ohrid je inače tradicionalno najskuplji grad u Makedoniji, što nam potvrđuju i sami Ohriđani ali i turisti sa kojima smo razgovarali. Upravo zbog toga on više nije kao ranijih godina dostupan domaćim turistima,a na visoke cene voća, povrća, hleba i ugostiteljskih usluga podjednako se žale i domaći i gosti.U to smo se i sami uverili boraveći minulog vikenda u Ohridu, koji ima dobro snabdevenu ali preskupu pijacu.

Ovoga leta ne prolazi ranija računica– privatan smeštaj sa uslužnom kuhinjom, jer se pripremanje hrane ne isplati. To ide na ruku vlasnicima buregdžinica i prodavcima peciva u kojima četvrt burka sa jogurtom staje jedan evro,a još se čeka u redu. Sendvič sa pljeskavicom ili pilećim stekom u mnogobrojnim lokalima na kojimaštrči natpis: „Leskovački roštilj” košta evro ipo a pica staje petevra.

Cene usluga u ugostiteljskim objektima su takođe visoke, pogotovu u lokalima u starom delu grada. Tamo šoljica nes-kafe košta evro i 20 centi, a flašica koka-kole evro ipo.

Za šest ipo evra sebi možete priuštiti petočasovni izlet brodom do Svetog Nauma i na nekom od nekoliko privatnih brodića za istu sumu možete popiti kafu i osvežiti se sokom. Cene ulaznica za posetu muzeju, Naselju sojenica ili bilo koje druge kulturno-istorijske znamenitosti iznosi evro ipo.

Kao i ostali makedonski gradovi i Ohrid kuburi sa parkinzima, a cena po satu parkiranja je pola evra.

Na skupoću se žale i turisti iz Srbije, a Dejan Senićanski, vlasnik turističke agencije „Džast trevl” iz Niša, koji ovde redovno dovodi goste kaže da se po cenama Ohrid može uporediti sa Kanom.

„Ovde je zaista sve lepo, ima šta da se vidi, čovek može da se odmori u prelepom ambijentu ali je saobraćaj katastrofa, dogodi se da nestane struja,i naravno,cene običnih potrepština su paprene, u odnosu na druge gradove i na profil gostiju”, kaže Senićanin.

Momci iz grupe koju je vodio na razgledanje Naselja sojenica su prezadovoljni ambijentom i kažu da ubuduće Ohrid neće menjati za drugoletovalištebez obzira na skupoću.

Vladan, Zoran i Srđan su doputovali iz Kragujevca i priznaju da su iznenađen lepotama grada i jezera. Planiraju da ostanu desetak dana i ne žure se da nađu prenoćište, kažu da su saznali da u privatnom smeštaju ima slobodnih kreveta.

Dragica i Dejan Milovanović su iz Aranđelovca i redovno letuju u Ohridu. „Ovde je zaista prelepo, ljudi su gostoprimljivi a što se tiče cena one i nisu bitne jer kad čovek krene na odmor, bilo gde, on mora da se spremi”, kaže Dejan.

U Ohridu još desetak dana traje Ohridsko leto, odnosno na tvrđavi i u Antičkom teatru svake večeri se održavaju pozorišne predstave i muzičke priredbe pa posetioci mogu da biraju dali će veče provesti ovde, ili u nekom od noćnih barova.

Mile Radenković

-----------------------------------------------------------

Pijaca skuplja nego u Skoplju

Cene paradajza, paprika, krompira, bostana i drugog vođa i povrća duplo su veće od onih na skopskim ili pijacama u drugim gradovima. Za ilustraciju; kilogram paradajza u Skoplju, Prilepu, Bitolju i Resenu košta 25 denara a u Ohridu 40 i 50 denara. Kilogram paprike u Skoplju staje 30 denara u Ohridu košta 40 i 50 denara. Cena krompira na skopskoj pijaci je 25 denara, a na ohridskoj 30. Ohriđani jedu najskuplji hleb odnosno veknu plaćaju 30 denara dok je njena cena u Skoplju 16 denara.

[objavljeno: 17/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.