Srbi u Kalesiji traže svoja prava

Izvor: S media, 06.Okt.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u Kalesiji traže svoja prava

Srbi povratnici na područje opštine Kalesija u Federaciji BiH, održali su danas protestni skup ispred zgrade opštine u Kalesiji, zahtevajući od lokalnih vlasti da im se obezbede normalni uslovi za život.

Predsednik Saveza udruženja izbeglih i raseljenih lica Republike Srpske Veljko Stevanović rekao je da se zbog opstrukcije opštinskih, kantonalnih i federalnih vlasti sporo obnavljaju srpske kuće, porušene tokom poslednjeg rata u BiH, a da su bošnjačke kuće u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << RS, skoro sve obnovljene.

Obraćajući se okupljenima, on je kazao da zbog otpora bošnjačkih vlasti i pasivnog odnosa medjunarodne zajednice, veliki broj srpskih povratnika u Federaciju BiH, najavljuje povratak u RS.

Na skupu je govorio i predsednik Udruženja poljoprivrednika "Agrorazvoj" iz Gojčina kod Kalesije Milisav Garić koji je kazao je da rukovodstvo opštine Kalesija sve probleme srpskih povratnika skriva, a istovremeno "medijski lažno predstavlja sliku o dobrim uslovima za život Srba povratnika".

On je ukazao i na problem bezbednosti Srba na ovom području, navodeći podatak da je tokom prošle godine bilo 105 napada na povratnike.

Predstavnik Srba povratnika u Kalesiji Živojin Miljanović rekao da u Opštinskoj upravi nije zaposleno nijedno lice srpske nacionalnosti, kao i da lokalna vlast ništa ne čini za održiv povratak Srba na ovo područje.

On je naveo da se od oko 10.000 Srba koji su pre poslednjeg rata živeli u Kalesiji do sada vratilo svega 280 osoba.

Od 1.234 porušenih ili oštećenih srpskih kuća tokom rata na području Kalesije obnovljeno je svega oko 300, rekao je Miljanović.

(Beta)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Protest povratnika u Kalesiji

Izvor: RTS, 06.Okt.2010

Zbog opstrukcije opštinskih, kantonalnih i federalnih vlasti sporo se obnavljaju srpske kuće u Kalesiji, poručili Srbi povratnici iz te opštine. ..Srbi povratnici na područje opštine Kalesija u Federaciji BiH, održali su protestni skup ispred zgrade opštine u Kalesiji, zahtevajući od lokalnih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.