Srbi najveći stradalnici, ali i junaci prošlog veka

Izvor: RTS, 01.Maj.2019, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbi najveći stradalnici, ali i junaci prošlog veka"

U Gradišci su položeni venci na spomen-ploču stradalim Srbima iz zapadne Slavonije. Sa mosta su spušteni venci i cveće u reku Savu u znak sećanja na sve žrtve egzodusa.
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se u Gradišci Srbi sa tugom sećaju etničkog čišćenja sunarodnika iz Hrvatske, ali isto tako iskazuju podršku onima koji su našli svoj dom u Republici Srpskoj nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << egzodusa iz zapadne Slavonije 1995.

"Želimo da pokažemo solidarnost i da smo deo istog društva i ukažemo na sve nepravde. Naša je obaveza da pričamo o zločinima, pogotovo o onima o kojima svet ne želi da govori, a ovo je jedan od takvih zločina", navela je Cvijanovićeva.
Ona je naglasila da se ne smeju zaboraviti licemerstva i zločini nad Srbima, ali da se moraju otvarati vrata za budućnost novih generacija, koje će biti svesne onoga što se deševalo u prošlosti i sposobne da grade budućnost. 
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su Srbi najveći stradalnici prošlog veka, te da je akcija "Bljesak" bila završna operacija protiv Srba, koji su gotovo očišćeni sa teritorije Hrvatske.
On je rekao da je prošli vek bio i vek srpskog junaštva, da su pored ogromnog stradanja u Prvom svetskom ratu, Srbi i Srbija bili na listi pobednika, ali da od toga nisu dobili ništa kao narod koji je doneo slobodu drugima, sve do Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije. 
Dodik je poručio da ovaj vek treba da bude vek integracije Srba, koji moraju jasno da izađu sa programom nacionalne i državne integracije i ne prihvate sve ono što dolazi sa Zapada, odakle su dolazila najveća srpska stradanja. 
Predsednik Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković rekao je da Srbi ubijeni u akciji hrvatske vojske u zapadnoj Slavoniji pre 24 godine zaslužuju spomenik i da očekuje da će to obeležje biti podignuto do 1. maja naredne godine. 
Protiv Srba iz zapadne Slavonije, kojih je bilo 15.000, te 1995. godine krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a ova oblast bila je pod zaštitom UN.
Prema podacima "Veritasa", među 283 poginulih bilo je 114 civila, dok je zarobljeno 1.450 vojnika koji su mučeni.
Snage UN, na vreme upozorene od hrvatskih generala, povukle su se prepuštajući svoje štićenike na milost i nemilost agresoru.
Narod zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema mostu spasa do reke Save sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.
Za ubijanje i proterivanje Srba u akciji "Bljesak" hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.