Srbi iz Kravice traže zaštitu

Izvor: S media, 05.Jul.2009, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz Kravice traže zaštitu

Srbi iz Mesne zajednice Kravica kod Bratunca ponovo zatražili sprečavanje okupljanja Bošnjaka 13. jula u centru ovog srpskog sela, kako bi obavili verski obred i položili cveće povodom 14. godišnjice stradanja Bošnjaka iz Srebrenice.

"Najavu dolaska bošnjačkih udruženja u Kravicu, koja je simbol srpskog stradanja u poslednjem ratu, meštani doživljavaju kao tešku provokaciju i uvredu za sve srpske žrtve, jer su muslimani 1993, u Kravici počinili stravične zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za koje niko još nije odgovarao", rekao je predsednik Mesne zajednice Kravice Mile Milovčević.

Milovčević je podsetio da su jake muslimanske oružane snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, tog dana, na najveći pravoslavni praznik, na Božić, 7 januara 1993, zauzele Kravicu, na kućnom pragu ubile 49 civila, a sve kuće u njoj, i u 26 okolnih sela, zapalili i razorili.

Do tog dana muslimani su u kontinuitetu napadali Kravicu i sva njena sela, tako da su tokom 1992. i 1993. ubili 156 civila, a 570 stambenih objekata potpuno uništili, rekao je Milovčević.

Haški tribunal je 3. jula 2008. oslobodio Orića optužnice, jer, navodno, nisu pronadjeni dokazi za njegovu komandnu odgovornost.

Meštane Kravice su u otvorenom pismu zatražili od domaćih i medjunarodnih institucija da ne dozvole skup Bošnjaka.

U tome meštani Kravice imaju podršku boračke organizacija opštine Bratunac, kao i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koje upozoravaju da je sve to sračunato na izazivanje provokacija, incidenata i povećanja medjunacionalnih tenzija.

Srbi iz Kravice su posebno razočarani i ogorčeni posle saznanja da su vlasti Republike Srpske i medjunarodni predstavnici dali prećutnu saglasnost za dolazak Bošnjaka u Kravicu

Prošle godine je policija zaustavila dva autobusa sa Bošnjacima dva kilometra pred Kravicom i sprečila ih da da udju u to mesto.

"Mi se sa tim poniženjem ne možemo i nećemo nikada pomiriti, i borićemo se svim demokratskim sredstvima, jer bi dolazak Bošnjaka ozbiljno ugrozio bezbednost u našoj mesnoj zajedici", rekao je Milovčević.

Pošto su jedinice Vojske Republike Srpske ušle u Srebrenicu u avgustu 1995, Bošnjaci koji su tu enklavu napustili bili su zatvarani u objektima Zemljoradničke zadruge u Kravici, koju njihovi sunarodnici žele da posete 13. jula.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.