Sporazum o obnovi biblioteke Zadužbine Save Tekelije

Izvor: RTS, 14.Okt.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o obnovi biblioteke Zadužbine Save Tekelije

U Budimpešti, u Zadužbini Save Tekelije, potpisan je Sporazum o obnovi biblioteke te institucije. Sporazum su potpisali predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i vladika budimski Lukijan. U isto vreme, u Tekelijanumu održana je i proslava 170 godina postojanja galerije Matice Srpske.
Skoro dva veka u ovoj zgradi učili su neki od najvećih srpskih umova, poput Nikole Tesle, Laze Kostića i Jovana Jovanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zmaja. Tekelijanum i danas svojim pitomcima obezbeđuje smeštaj, hranu i stipendije.

"Sviđa mi se ovde baš i otvara vrata za dalje fakultete, kaže Alek Sazam, učenik iz hrvatskog grada Vinkovci.
Učenik iz Vrnjačke Banje Nikola Đorđević ističe da škola daje velike su mogućnosti za školovanje u inotranstvu. "Takođe velike su mogućnosti i pri povratku u Srbiju", dodaje Đorđević.
"U domu možemo svi zajedno da učimo, ima puno profesora koji mogu da nam pomognu," kaže Stefan Golubović iz Pančeva.
Učenicima će biti još lakše, kada se utroši 11 miliona dinara i osavremeni stara bibiloteka. Pokrajinska vlada je do sada izdvojila oko 100 miliona dinara za obnovu Tekelijanuma.
Pokrajinski premijer Igor Mirović je ocenio da je sporazum kruna velikog posla, ali ističe da će posla još biti na obnovi kulturne i duhovne baštine, ne samo u Budimpešti u Mađarskoj, već i drugim zemljama.
Počinjemo sa obnovom biblioteke u okviru Tekelijanuma – ovo je živa ustanova, ovde su najbolji učenici. Verujem da će kroz rad i školovanje oni jednog dana imati priliku da se usavršavaju i jednog dana i postanu dobrotvori poput Save Tekelije", rekao je Mirović.
Predsednik Pokrajinske vlade posetiće i crkvu u Sentandreji.
"Tamo ćemo narednih godina zajednički sa Maticom Srpskom, pokrajinskim zavodom i SPC ustanoviti prioritete. Namera je da korak po korak obnovimo sve što su neki pre nas propustili", naveo je Mirović.
Ističe da motivišu dobri odnosi Srbije i Mađarske i da "imamo signale da će više izdvajati i olakšati procedure".
"Ovo je prilika da sačuvamo naše najvažnije kulturne i duhovne vrednosti", naglašava Mirović.
Pre 170 godina baš je Budimpešti doneta odluka da se osnuje Galerija Matice srpske. A pored Novog Sada, rođendan slave i u mađarskoj prestonici.
Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski kaže da se jubilej obeležava izložbom o proučavanju i restauraciji ikonostasa Arsenija Teodorovića za srpsku crkvu u Budimu.
"To je izložba koju smo promovisali u Budimpešti, a koju ćemo otvoriti 18. oktobra u Galeriji Matice srpske na svečanosti u Novom Sadu", dodaje Tijana Palkovljević Bugarski.
Na svečanosti su dodeljene plakete, a Galerija Matice srpske je Tekelijanumu poklonila reprodukcije deset remek-dela srpske umetnosti iz svoje kolekcije.
Pored srpskog narodnog pozorišta i Matice srpske, Tekelijanum je bilo treća najvažnija ustanova Srba u Ugarskoj. I danas kroz ova vrata prolaze mladi iz Srbije, a trenutno se zadužbina brine o 180 učenika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Vojvodine izdvojila 11 miliona dinara za obnovu biblioteke u Budimpešti

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2017

Vlada Vojvodine izdvojila je više od 11 miliona dinara za obnovu biblioteke u Tekelijanumu, Zadužbini Save Tekelije u Budimpešti...Sporazum o saradnji potpisali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i vladika budimski Lukijan. U Tekelijanumu je danas održana svečanost povodom 170 godina...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.