Izvor: B92, 09.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik poginuloj deci Sarajeva

Sarajevo -- U Sarajevu je, pred nekoliko hiljada posetilaca, otkriveno spomen-obeležje deci poginuloj tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine.

Spomenik je delo umetnika iz BiH Mensuda Keče, a izgradnju je finansirao grad Sarajevo. Najmlađe žrtve koje su stradale u Sarajevu bile su bebe u porodilištu koje su poginule 25. maja 1992. u granatiranju sa okolnih planina i brda.

Počast ubijenoj deci Sarajevo odata je minutom ćutanja i oglašavanjem sirena civilne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštite na području grada.

Na ceremoniji otkrivanja spomenika nisu održani govori, što je bila želja roditelja stradale dece, a oko 500 učenika osnovih škola otpevalo je pesmu "Samo da rata ne bude".

Procenjuje se da je u Sarajevu, tokom opsade grada, poginulo više od 1.600 dece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.