Split, veterani tuže kolumniste srpskog nedeljnika Novosti

Izvor: RTS, 23.Mar.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Split, veterani tuže kolumniste srpskog nedeljnika "Novosti"

Koordinacija braniteljskih, veteranskih i stradalničkih udruženja Splita i Splitsko-dalmatinske županije podnela je hrvatskom Državnom tužilaštvu (DORH) krivičnu prijavu protiv trojice novinara i kolumnista srpskog nedeljnika "Novosti" Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, tereteći ih za mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu i državnosti.
"Ova trojica novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su u razdoblju od marta 2016. do januara 2017. u nizu tekstova izrazili otvorenu netrpeljivost i mržnju prema hrvatskom narodu, ideji hrvatske državnosti, kao i prema simbolima Republike Hrvatske i nacionalnim praznicima", rekao je Ivan Turudić, predsednik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora, na konferenciji za novinare u Splitu, prenosi Hina.
Prema njegovom mišljenju, takvim ponašanjem trojice pomenutih novinara nedeljnika Novosti ostvarena su "sva bitna obeležja krivičnih dela javnog podsticanja na nasilje i mržnju, kao i povrede ugleda Republike Hrvatske".
"Stoga smo bili prisiljeni da podnesemo krivičnu prijavu Županijskom državnom tužilaštvu i zatražili da se preduzmu sve zakonom predviđene radnje i da se protiv osumnjičenih pred nadležnim sudom pokrene odgovarajući krivični postupak", istakao je Turudić.
On tvrdi da mu je žao što odgovorni u DORH-u, "koji promptno reaguju po službenoj dužnosti kad je u pitanju podizanje optužnica i progon hrvatskih veterana, a na ovakva (ne)dela uopšte ne reaguju", već, po njemu, blagonaklono pred očima države posmatraju ove devijacije i na taj način i "pasivno učestvuju u blaćenju hrvatske države, hrvatskog naroda, odnosno simbola hrvatske državnosti za koje su hrvatski veterani i hrvatski narod podneli neizmernu žrtvu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Branitelji prijavili Borisa Dežulovića i Viktora Ivančića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Mar.2017

Koordinacija braniteljskih, veteranskih i stradalničkih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije DORH-u je kazneno prijavila trojicu novinara i kolumnista srpskog tjednika "Novosti", Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, tereteći ih za "mržnju i netrpeljivost prema...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.