Split nije bezbedan za srpske turiste

Izvor: S media, 12.Avg.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Split nije bezbedan za srpske turiste

Advokat Miodraga Živkovića, mladica koji je bio žrtva nasilja u Spliti, uputio je pismo predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću. Događaj se odigrao bez ikakvog povoda, na ulici, dan uoči proslave godišnjice akcije „Oluja“. Ukoliko ne dobije naknadu od Hrvatske, Živković će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Nepoznati napadač pretukao je Miodraga Živkovića (32) iz Kragijevca 2. avgusta u Splitu, nanevši mu prelom vilice na dva mesta. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Tim povodom, advokat oštećenog Živkovića uputi je pismo Ivi Jospoviću u kome poziva Hrvatsku da u spreči ovakvo ponašanje koje remeti dobrosusedske odnose i šalje poruku da hrvatsko primorje nije bezbedno mesto za odmor za Srbe.

- Miodrag Živković je bio izložen napadu na diskriminacionoj osnovi od strane nepoznatog lica koje do sada nije otkriveno i tom prilikom moj klijent je zadobio teške povrede. Razlog napada je pripadnost mog klijenta srpskom narodu, a događaj se odigrao bez ikakavog povoda na ulici , dan uoči proslave godišnjice vojne akcije pod nazivom „Oluja“.

Advokat navodi da se u trenutku napada Živković nalazio u društvu jednog državljana SAD i da je napad bio usmeren samo na njega.

-Ove činjenice, kao i datum napada jasno ukazuju na njegov karakter, kojim se zapravo šalje poruka pripadnicima srpskog naroda da nisu poželjni na teritoriji Hrvatske- piše u saopštenju koje je advokat dostavio S media portalu.

Hrvatska: Teško pretučen Srbin u Splitu!(VIDEO)

Split: Policija hapsi huligane

Zbog nereda u Splitu, Holandija traži monitoring Hrvatske do ulaska u EU! (VIDEO)

Incident je prijavljen, ali napadač nije pronađen. Ceo postupak završen je na krivičnoj prijavi protiv NN lica.

- Na ovaj način je zapravo dat signal svima koji tako misle o srpskom narodu i turistima iz Srbije da mogu nekažnjeno vršiti nasilje- navodi se u saopštenju.

Posledice napada su dvostruki prelom vilične kosti i tri izbijena zuba. Pretučeni mladić je operisan u Beogradu, jer su mu medicinske ustanove u Splitu naplatile svaki pregled koji je morao da obavi, pa nije više imao sredstava za dalje lečenje.

Advokat napadnutog mladića poziva Hrvatsku da obezbedi sigurnost imovine i lica na celoj svojoj teritoriji, naglašavajući da je država odgovorna za nastanak štete, bez obzira da li je šteta posledica nemara ili namere.

- U konkretnom slučaju organi Hrvatske nisu preduzeli adekvatne mere. Time se oglašavanje Hrvatske kao mesta za uživanje i „Raj na zemlji“, koje smo mogli videti i u medijima na teritoriji Srbije, zapravo pretvara u zamku- navodi se u saopštenju.

Advokat Miodraga Živkovića upozorava da će njegov klijent, ukoliko ne ostvari pravičnu naknadu, biti prinudjen da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

(S media)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.