Split, nađena ukradena slika iz 17. veka

Izvor: RTS, 01.Apr.2015, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Split, nađena ukradena slika iz 17. veka

Splitska policija pronašla je sliku Marije Magdalene, ukradenu iz crkve Svete Mande na Marjanu, koja je, kažu, neprocenjive vrednosti. Slika je rad nepoznatog umetnika s kraja 17. veka, piše zagrebački "Večernji list".
Slika Marije Magdalene je dimenzija 76x74 centimetra, izrađena tehnikom ulje na platnu i uokvirena drvenim rezbarenim okvirom. Neoštećena je i biće vraćena vlasniku – župi Svetog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Krsta, prenosi Tanjug.

Umetničko delo pronađeno je u podrumu kuće starijeg Splićanina, a policija je precizirala da se krađa dogodila u periodu od 21. do 24. avgusta 2005. godine.
Kriminalističko istraživanje trajalo je punih 10 godina i policija je došla do saznanja da je Splićanin umetninu primio od muškarca (1981) koga nadležni sumnjiče za tešku krađu, a koji je pre četiri godine preminuo.
Splićanin je znao da je slika ukradena.
Nakon pronalaska umetnine, zatražen je pregled slike od stručnjaka Konzervatorskog odeljenja u Splitu, nakon čega je potvrđena njena autentičnost.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Splitu pronađena dragocena ukradena slika iz 17. veka

Izvor: Blic, 01.Apr.2015

Splitska policija pronašla je sliku Marije Magdalene, rad nepoznatog umetnika s kraja 17. veka, ukradenu iz crkvice Svete Mande na brdu Marjan iznad grada za koju kažu da je neprocenjive vrednosti, piše zagrebački "Večernji list"...Slika je dimenzija 76 x74 centimetra, izrađena tehnikom ulje na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.