Izvor: B92, 28.Nov.2010, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Split: Optužnica zbog Konstruktora

Zagreb -- Tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 5 osoba, učesnika privatizacije jednog od najvećih hrvatskih građevinskih preduzeća, splitskog Konstruktora.

Tužilaštvo je navelo samo inicijale optuženih.

Mediji tvrde da su za zloupotrebu položaja i ovlašćenja u privrednom poslovanju optuženi Željko Žderić, direktor Konstruktora i najveći akcionar, i Ivica Mladineo, direktor Poreske uprave, optužen za zaključivanje spornih ugovora s Fimi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medijom.

Optuženi su da su zajedno sa još tri člana upravnog odbora oštetili Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) za najmanje dva miliona kuna (270 hiljada evra).

Konstruktor je prodsat još 1993. godine, a istraga je trajala šest godina.

Optuženima se stavlja na teret da od aprila 1992. do kraja 1996. godine nisu završili započetu privatizaciju trgovačkog društva da bi je onemogućili i da bi uskratili HFP cenu akcija koje se prodaju zaposlenima.

Osnovali su novo društvo na koje su simuliranom prodajom preneli imovinu društvenog građevinskog preduzeća i time nezakonito stekli najmanje dva miliona kuna, oštetivši HFP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.