Splavarenje Tarom unosan posao

Izvor: Politika, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Splavarenje Tarom unosan posao

Plužine – Na hiljade ljubitelja splavarenja iz više zemalja Evrope i bivših jugoslovenskih republika ovog leta spustilo se gumenim čamcima kanjonom reke Tare od Brštanovice do Šćepan polja kroz najatraktivniji deo kanjona koji pripada opštini Plužine. Nikada kao letos nije bilo toliko avanturista na evropskoj lepotici, ali, isto tako, nikada kao ovog leta, pojedini rafteri nisu napunili svoje džepove. Na to ukazuje i gradonačelnik Plužina Mijuško Bajagić, govoreći da je zakonom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o raftingu trebalo regulisati ovu oblast.

– Pred očima nadležnih državnih institucija odvija se splavarenje koje organizuju pojedinci, puneći na taj način svoje džepove. Samo ove sezone neki od njih su zaradili i više od dvesta hiljada evra, dok se u opštinsku kasu po tom osnovu nije slio ni jedan cent. Pre tri godine predlagali smo da se donese zakon o raftingu, ali nadležne institucije u republici to nisu uradile iz razloga što rafting navodno ne postoji u registru privrednih delatnosti. Nije samo problem to što nije zakonom regulisan rafting na Tari, nego i održavanje lokaliteta kroz koji protiče ova reka. Tara je više ugrožena divljom gradnjom koja narušava ambijent najlepšeg kanjona u Evropi. Lokalna vlast je donela odluku još u martu da zabrani gradnju do usvajanja studije o lokacijama, ali, uprkos toj odluci, i dalje niču divlji objekti. Uzaludne su bile naše prijave i reagovanja na bespravno podizanje objekata, nadležni republički organi za sada ne preduzimaju ništa – kaže Bajagić.

Vlast u Plužinama je lane bila donela odluku o naplati takse. Međutim, ta odluka je bila kratkog veka. Ustavni sud u Podgorici poništio je skupštinsku odluku. Novac koji je trebalo da se slije u plužinsku kasu, za razvoj ovoga kraja i uređenje obale i područja reke Tare, otišao je u privatne džepove brojnih raftera kojih nikad više kao ovog leta nije bilo na reci Tari.

R. Vukićević

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.