Izvor: B92, 10.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špirić ponovo kandidat za vladu BiH

Banja Luka -- Nikola Špirić je ponovo kandidat SNSD-a za predsedavajućeg Saveta ministara BiH, kaže lider te stranke Milorad Dodik.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saopštio je na konferenciji za novinare da većina parlamentarnih stranaka u BiH podržava Špirićevu kandidaturi i da je potvrđivanje njegovog izbora tehničko pitanje.

Špirić je podneo ostavku na mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH nakon što je visoki predstavnik Miroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lajčak 19. oktobra objavio mere kojima se menja način odlučivanja u toj instituciji.

Dodik je najavio i da će se sutra u okolini Banjaluke održati sastanak predstavnika šest vladajućih stranaka u BiH s visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom, na kome će se razgovarati o reformi policije i ustava, ali i o formiranju novog Saveta ministara BiH.

Dodik je ponovio da smatra da je Špirićeva ostavka bila opravdana, upozorivši da će SNSD isto reagovati i ubuduće u "sličnim situacijama neprincipijelnog ponašanja bilo koga u BiH".

RS: Vodi Kuzmanović

Prema nepotpunim rezultatima CIK BiH, Rajko Kuzmanović osvojio najviše glasova na predsedničkim izborima u Republici Srpskoj.

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Stjepan Mikić je sinoć na konferenciji za novinare u Sarajevu naveo da je, prema do sada prebrojanih 218.514 glasova ili 55,04 odsto, Kuzmanović, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na izborima održanim u nedelju osvojio 97.298 glasova ili 44,53 odsto.

Kandidat Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić dobio je 72.729 ili 33,28 odsto, a kandidat Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić 35.403 glasa ili 16,20 odsto.

Na četvrtoj poziciji je kandidat Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" Mirko Blagojević, sa osvojenih 2,4 odsto glasova, kandidat Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Slobodan Popović dobio je 1,37 odsto glasova, a kandidat Narodne demokratske stranke (NDS) Krsto Jandrić 1,16 odsto glasova.

Ostala četiri kandidata dobila su podršku manje od jedan odsto birača izašlih na izbore.

Mikić je ponovio da je odziv birača na prevremenim predsedničkim izborima bio slab, odnosno izašlo je svega 396.697 glasača ili 35,9 odsto glasača upisanih u biračke spiskove.

Predsednik CIK-a najavio je da će preliminarni nezvanični rezultati predsedničkih izbora biti saopšteni danas po podne.

I predsednik Vlade Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemorata Milorad Dodik proglasio je sinoć pobedu predsedničkog kandidata te stranke Rajka Kuzmanovića na predsedničkim izborima u RS.

Dodik je izjavio da je Kuzmanović novi predsednik RS i da je dobio 46 odsto glasova, što je, kako je kazao, više nego svi ostali predsednički kandidati.

"Zadovoljan sam izbornim rezultatom, jer smo održali odnose kakve smo imali", kazao je Dodik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.