Specijalci između „dva Mostara”

Izvor: Politika, 02.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalci između „dva Mostara”

Nakon slavlja navijača reprezentacije BiH koja je u Zenici pobedila Belgiju, izbili neredi, a policija suzavcem rasterala izgrednike

Mostar – Neredi u Mostaru u sredu veče nakon slavlja navijača bosanskohercegovačke reprezentacije koja je u Zenici pobedila Belgiju, svedoče da je grad na Neretvii dalje grad slučaj. Specijalci u ovakvim situacijama moraju da dežuraju na nekadašnjoj liniji razdvajanja kako ne bi došlo do većih nereda. Pobeda reprezentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi, slavila se samo u istočnom delu Mostara odakle je nešto pre ponoći oko 500 osoba krenulo u zapadni deo grada, ali su ih policajci dočekali na Bulevaru – nekadašnjoj ratnoj liniji. Danas je ovo najčešće linija sukoba svaki put kada u Mostaru igraju gradski klubovi Velež i Zrinjski, ili bilo gde u svetu Bosna i Hercegovina ili Hrvatska.

Himzo Đonko, direktor Policije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) izjavio je noćas da je oko 400 osoba u dva navrata napalo policiju koja je uz upotrebu suzavca uspela da razbije grupe navijača i spreči nerede većih razmera. Dodao je da je oštećeno nekoliko policijskih automobila i nekoliko izloga. Prema njegovim rečima policija je privela tri osobe, a radi se na prepoznavanju još jednog broja napadača. Pošto su sva sportska takmičenja u Mostaru događaji visokog rizika, policija uvek u ovakvim situacijama angažuje sve raspoloživo ljudstvo, a tako je, podseća Đonko bilo i u sredu uveče kada su na ulice bili izvedeni specijalci.

Snimci s mostarskih ulica koji su objavljeni na internet portalima svedoče o pogrdnim nacionalističkim uzvicima, kao i o ”slavlju” pod ratnim zastavama Armije BiH i zastavama Turske.

Mostarski neredi tako su još jednom dospeli među udarne vesti u BiH, ali i šire, jer nisu posledica mržnje samo određenih navijačkih grupa nego se vezuju za međunacionalnu netrpeljivost u gradu na Neretvi koja se probudi sa svakom pobedom ili porazom fudbalskih ekipa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Turske pa čak i Brazila. Pre nekoliko godina u Mostaru su izbili veliki neredi nakon utakmice Hrvatske i Brazila. Tada je grad bio demoliran, a bilo je i teško povređenih. Od tada policija za vreme sportskih takmičenja budno čuva ratnu liniju razgraničenja na kojoj su zakrpljene rupe od granata i obnovljene fasade, ali očito još nije izbrisana linija podele grada. Mostarci su uglavnom ogorčeni ovakvim događajima i pokušavaju da ih objasne činjenicom da je izmenjena struktura stanovništva u gradu na Neretvi.

Sanja Bjelica

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Problemi među 'pancerima'

Izvor: B92, 02.Apr.2009

Sukob kapitena nemačke fudbalske reprezentacije Mihaela Balaka i Lukasa Podolskog pokazao je da i dalje postoje nesuglasice u timu "pancera". ..Nemačka je u sredu uveče pobedila na gostovanju selekciju Velsa sa 2:0, u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi. Podolski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.