Smrtonosna dečja igra oružjem

Izvor: Politika, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtonosna dečja igra oružjem

Bijeljina Petogodišnji Dejan Tomić iz Bijeljine preminuo je u utorak posle podne na putu prema Beogradu, gde je upućen nakon ranjavanja u dvorištu porodične kuće.
Prema izjavama suseda porodice Tomić, petogodišnji Dejan se sa godinu dana starijim drugom, čiji su inicijali D. D., igrao u pomoćnom objektu u dvorištu porodične kuće Ranke i Dragoslava Tomića, koji je korišćen kao garaža, gde su, prema još nepotvrđenim informacijama, pronašli ostavljen puškomitraljez >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz kojeg je dečak, u za sada neobjašnjenim okolnostima, pogođen.

– Bio sam ispred kuće kada sam začuo pucanj, a zatim zapomaganje. Pogledao sam preko ograde i video komšinicu Ranku kako u naručju drži Dejana koji je bio sav u krvi. Brže-bolje sam upalio automobil i Ranku i Dejana prevezao u bolnicu – priča prvi komšija porodice Tomić.

Dežurni hirurg u bijeljinskoj bolnici Željko Pejović kaže da je dečak Dejan Tomić u bolnicu dovezen u stanju kliničke smrti sa prostrelnom ranom grudnog koša.

– Dečak je dovezen bez pritiska, sa jakim krvarenjem, povredom pluća i velikih krvnih sudova. Uspeli smo da zaustavimo krvarenje i vratimo vitalne funkcije i odmah smo dečaka uputili na Dečju kliniku u Beogradu. Nažalost, Dejan nije izdržao, preminuo je u Sremskoj Mitrovici – kaže doktor Pejović.

Iz policije je kratko saopšteno da je, prema njihovim saznanjima, do ove tragedije došlo u toku igre, kada je u jednom trenutku šestogodišnji D. D. iz puškomitraljeza ispalio jedan metak i tom prilikom teško ranio Dejana Tomića, koji je kasnije preminuo, međutim, više detalja biće poznato nakon istrage koja je još u toku.

Nezvanično nam je, takođe, rečeno da ne treba isključiti mogućnost ni da je puška sama opalila, jer su, prema svim pretpostavkama, dečaci suviše mali da bi mogli repetirati puškomitraljez. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, šaržer je bio izvađen iz puške. Pretpostavlja se da je jedan metak ostao u cevi puškomitraljeza, te da je u toku igre puška najverovatnije dečacima pala, što je izazvalo ispaljivanje metka i smrtonosne povrede kod petogodišnjeg Dejana.

Porodica Tomić je u šoku, nije u stanju da govori o ovoj tragediji. Dejan je bio najmlađe od troje dece i mezimac cele porodice i komšija.

– Dvorište Tomića uvek je bilo puno dece. Sva deca iz komšiluka su volela da dolaze tu da se igraju i uvek su to bile bezazlene dečije igre. Nikada niko nije video da su za igru koristili bilo šta osim uobičajenih igračaka, a kamoli oružje – kažu komšije.

Kako je oružje dospelo u ruke dece, biće utvrđeno u istrazi koja je u toku.

Iz Centra javne bezbednosti Bijeljina ovim povodom još jednom su apelovali da svi koji nelegalno poseduju oružje predaju ga policiji.

– Do sada su se dešavali slučajevi ranjavanja, ali ovakva tragedija u kojoj je žrtva dete još nije. Policija vodi kontinuiranu akciju "Žetva" u kojoj poziva sve građane koji nelegalno poseduju oružje da ga predaju najbližoj stanici policije, bez ikakvih sankcija. Svi građani kod kojih bude pronađeno nelegalno oružje biće u skladu sa zakonom sankcionisani – rekao nam je portparol Centra javne bezbednosti Bijeljina Dragomir Perić.

Suzana Rađen-Todorić

-----------------------------------------------------------

Zakonom na nelegalno naoružanje

Banjaluka - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo ocenio je da su u Srpskoj učinjeni ozbiljni pomaci u oduzimanju nelegalnog naoružanja i eksplozivnih materijala od građana.

Čađo je rekao da je u proceduri donošenje zakona o oružju, čiji je cilj da pooštri načine, mere i okolnosti za dobijanje i držanje oružja kod građana.

"Možemo doneti idealne zakone u tom smislu, ali ako ne postoji precizan mehanizam njihovog sprovođenja i formirana svest kod ljudi da treba poštovati zakon - uvek ćemo imati problema", rekao je Čađo novinarima u Novoj Topoli.

Čađo je, komentarišući tragediju u Bijeljini gde je dečak nastradao, a u garaži pronađen puškomitraljez, rekao da će MUP RS isplanirati određene aktivnosti koje treba da skrenu pažnju građanima i onima koji na nezakonit način poseduju oružje i eksplozivna sredstva da ih drže i njima rukuju u skladu sa zakonom kako bi se izbegle tragične posledice.

Srna

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.