Šmit za RS ne postoji

Izvor: B92, 28.Sep.2021, 18:37

"Šmit za RS ne postoji"

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zatražiće održavanje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Oni će zatražiti održavanje sednice sa posebnim akcentom na odluke Ustavnog suda BiH, rekao je srpski član Predsedništva i lider SNSD Milorad Dodik.

"Ustavni sud BiH se ponašta neustavno. Naš predlog će biti da se odbace svi zakoni izvan Dejtonskog sporazuma, a da se nekim poput SIPA da razuman rok da u nekoliko dana napuste prostor Republike Srpske", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Dodik posle sednice Izvršnog komiteta SNSD.

Istakao je da odnos prema funkciji visokog predstavnika u BiH ostaje isti.

"On ne postoji. Svaka njegova odluka za nas je ništavna, i niko sa njim neće razgovorati. Može da radi šta hoće, ali njegove odluke nemaju nikakvu snagu. Ostalo je još malo borbe da ga diskvalifikujemo u celosti i to ćemo i uraditi", rekao je Dodik.

Što se tiče rada u zajedničkim institucijama, Dodik je ponovio da će SNSD nastaviti da se ponaša u skladu sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske.

Istakao je da se neće odlučivati u Predsedništvu BiH, PS BiH i Savetu ministara, osim u vezi se privremenim finansiranjem zajedničkih institucija.

Prema njegovim rečima, aktivnosti u vezi sa sednicom Parlamenta Srpske koordinisaće sa koalicionim partnerima i drugim poliitičkim partijama.

SNSD je odlučio i da ne nastavi rad u zajedničkoj komisiji za Izborni zakon BiH, jer nisu stvoreni uslovi da tamo radi i odbacuje se svako posredovanje.

"Kako prihvatiti posredovanje Palmera (američkog izaslanika za Balkan), koji dolazi iz zemlje gde su sumnjiva dva izborna kruga i sada nama treba da određuje šta treba da se radi?", upitao je Dodik i dodao da nema rešavanja pitanja u vezi sa Izbornim zakonom dok se ne sredi sveukupna situacija u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.