Šmit će nametnuti odluku o formiranju Vlade Federacije BiH

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 19:06

Šmit će nametnuti odluku o formiranju Vlade Federacije BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit iskoristitiće bonska ovlašćenja i nametnuti odluke koje se odnose na formiranje Vlade Federacije BiH.

Izvesno je da će Šmit proglasiti amandmane na Ustav Federacije BiH i da će prva odluka biti privremenog karaktera jer će se odnositi na aktuelnu situaciju, pošto federalna vlada nije formirana ni pola godine nakon izbora, a postojeća vlada je u tehničkom mandatu već četiri i po godine.

Kako je potvrđeno za N1 iz više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << diplomatskih izvora, opcija 2:1 koja bi značila da predsednik i jedan potpredsednik Federacije imenuju mandatara za sastav Vlade FBiH i tako nadglasaju drugog potpredsednika.

Pronadjeno je, navodi se, alternativno rešenje u donošenju ad hoc mere. Detalji će biti saopšteni odlukom koju će visoki predstavnik objaviti kasno popodne ili večeras.

Druga intervencija visokog predstavnika, o kojoj još traje konačno usaglašavanje na najvišem nivou, a koja će takodje biti objavljena do kraja dana, biće trajnog karaktera i odnosiće se na formiranje vlasti u Federaciji BiH nakon svih narednih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šmit: Doneo sam konačnu odluku o deblokadi imenovanja Vlade FBiH

Izvor: Danas, 27.Apr.2023, 18:19

Visoki predstavnik Kristijan Šmit rekao je na konferenciji za novinare da je doneo konačnu odluku o deblokadi imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.