Izvor: B92, 21.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj ptičjeg gripa u Češkoj

Prag -- Veterinari u Češkoj saopštili da je u toj zemlji otkriven slučaj virusa ptičjeg gripa za sada nepoznatog tipa kod domaće živine.

Državna veterinarska kancelarija saopštila je juče da će izvršiti analize i da će se u petak znati da li je reč o smrtonosnom virusu tipa H5N1. Vlasti su naredile da se na istoku Češke likvidira celo jato od 6.000 ćuraka, zaraženo ptičjim gripom, iako veterinari još nemaju potvrdu da li je reč o tipu virusa koji je opasan po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čoveka.

Zaraženo jato u selu Tisova prvi je slučaj ptičjeg gripa ove godine u Češkoj i prvi do sada koji je pogodio domaću živinu a ne samo divlje labudove.

Na zaraženo područje je već upućena vojska koja pravi sanitarni koridor, pošto jedino ona ima sredstva i tehniku za dezinfekciju kamiona i automobila koji napuštaju područje u karantinu.

Prošlog proleća u Češkoj je otkriveno nekoliko slučajeva virusa H5N1 kod labudova, ali nije zabeležen nijedan slučaj tog virusa kod domaće živine.

Virus H5N1 karakterističan je za ptice, ali stručnjaci ne isključuju mogućnost da bi mogao da evoluira i postane prenosiv među ljudima, što bi moglo da dovede do smrti miliona ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.