Slučaj Pukanić: Đuroviću produžen pritvor

Izvor: RTS, 23.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Pukanić: Đuroviću produžen pritvor

Županijski sud u Zagrebu proširio istragu protiv Slobodana Đurovića i produžio mu pritvor za godinu dana, zbog sumnje za umešanost u ubistvo Ive Pukanića.

Županijski sud u Zagrebu uvažio je zahtev Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala da se proširi istraga protiv Slobodana Đurovića i da mu se pritvor produži za godinu dana, zbog sumnje za umešanost u ubistvo Ive Pukanića.

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (USKOK) podneo je županijskom sudu u Zagrebu zahtev za proširenje istrage protiv Slobodana Đurovića, zbog sumnje da je, kao pripadnik zločinačke organizacije, posredovao između naručilaca i izvršilaca atentata na Ivu Pukanića.

Proširenje istrage traži se, kako navodi USKOK, na osnovu informacija dobijenih istragom o ubistvu vlasnika nedeljnika "Nacional" Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića.

Osnovano se sumnja da je Đurović polovinom ove godine, u cilju likvidacije Pukanića, koju su od njega za novac naručila nepoznata lica, dogovorio sa Robertom Matanićem, Lukom Matanićem i Amirom Mafalanijem nabavku potrebnih sredstava, organizovanje smeštaja i praćenje kretanja Pukanića, a sa Željkom Milovanovićem i Bojanom Gudurićem način likvidacije, navodi se u saopštenju.

Nakon dužeg praćenja Pukanića, 23. oktobra, u dvorište kompanije NCL čiji je "Nacional" deo, jedan od ubica dovezao je moped s eksplozivom koji je daljinski aktiviran uveče, uz spremnost da se, osim Pukanića, ubiju i druga lica. U eksploziji su ubijeni Pukanić i Franjić.

Potraga za još dvojicom osumnjičenih

Za Đurovića, koga mediji označavaju kao kuma Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, sumnja se da je "kao član zločinačke organizacije, učestvovao u usmrćivanju drugih na podmukao način i iz koristoljublja i eksplozijom izazvao opasnost za život i tela ljudi i za imovinu većeg opsega, pri čemu je prouzrokovana šteta velikih razmera".

Time je, kako se navodi, "počinio dva krivična dela teškog ubistva, krivično delo protiv opšte bezbednosti, imovine i bezbednosti saobraćaja i krivično delo protiv javnog reda - udruživanjem u organizaciju".

Đurović je uhapšen 29. oktobra sa Slobodanom Kuzmanovićem i Matanićima u šumi Spačva blizu srpsko-hrvatske granice, a u Zagrebu je uhapšen Amir Mafalani.

Svi oni su u pritvoru, koji je trebalo da im istekne 29. decembra, dok policije Srbije, Hrvatske i BiH tragaju za Milovanovićem i Gudurićem, koji su u bekstvu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.