Složna srca grade svetinju

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2018, 01:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Složna srca grade svetinju

Donatorsko veče za izgradnju srpskog hrama Svetog Spiridona čudotvorca u Petrinji na Baniji održano je u Čikagu, a u akciji, koju je organizovalo Udruženje krajiških Srba Prelo iz Čikaga i koja će se u Americi sprovoditi do kraja decembra, prikupljeno je 15.000 dolara.

Mesni paroh Saša Umićević zahvalio se za prikupljenu donaciju.

- Najiskrenije zahvaljujemo organizatorima ovog divnog okupljanja, učesnicima u programu i priložnicima. Svi zajedno se radujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << gledajući kako naša svetinja vaskrsava - istakao je on u telefonskom razgovoru iz Petrinje.

Serafim Baltić, iguman manastira Nova Gračanica pored Čikaga, koji je i sam poreklom sa Banije, istakao je da velika udaljenost nije prepreka da se podrži obnova još jedne srpske svetinje u Hrvatskoj.

- Daleko ste od svojih hramova koje su gradili vaši preci. Radujem se što ne zaboravljate svoje poreklo i što se sećate svojih svetinja koje ste izgubili - poručio je Savo Bosanac, sveštenik hrama Svetog Jovana Krstitelja u Čikagu.

Saša Lončina, student druge godine Bogoslovskog fakulteta u Čikagu, prisutne je upoznao sa obnovom desetak srpskih hramova i manastira na Kordunu i Baniji. U ime organizatora, Ljubinko Špegar, predsednik Udruženja krajiških Srba Prelo iz Čikaga, pozvao je sve ljude dobre volje da svojim novčanim prilozima pomognu gradnju ove crkve.

Srpski hram Svetog Spiridona čudotvorca u Petrinji iz 1785. godine ustaše su srušile 1941. Obnovljni hram iz 1976. godine hrvatske paravojne formacije minirale su 15 godina kasnije. I nova obnova 1994. godine zasmetala je hrvatskim vlastima, pa je odlukom gradskog veća u Petrinji 1997. godine crkva srušena bagerima.

Dozvolu za obnovu četvrtog po redu srpskog hrama u Petrinji, na temeljima prethodnog, vlasti u Hrvatskoj izdale su u septembru ove godine, posle 27 godina čekanja. Očekuje se da će biti obnovljen prilozima vernika iz celog sveta.

Manifestacije slične ovoj u Čikagu najavili su Banijci i njihovi prijatelji u Kanadi i drugim državama u kojima živi brojna zajednica iseljenika sa Banije i iz Krajine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.