Izvor: B92, 06.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija upozorava Hrvatsku

Ljubljana -- Šef diplomatije Slovenije Dimitrij Rupel zapretio je Hrvatskoj referendumom o članstvu Hrvatske u EU.

"Ako Hrvatska bude nastavila negativnu politiku prema Sloveniji, može se desiti da, protivno volji Vlade Slovenije, dođe do referenduma o članstvu Hrvatske u Evropskoj uniji", rekao je Rupel za slovenačku TV POP. Mogućnost da Slovenci na referendumu odlučuju o članstvu Hrvatske u EU danas nije isključio ni premijer Slovenije Janez Janša.

Nastupi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Janše i Rupela naišli su na odobravanje Slovenačke nacionalne stranke, ali i na uzdržanost najvećih opozicionih partija, Liberalno-demokratske stranke i Socijal-demokratske stranke. "Slovenija mora da štiti svoje interese, ali se pri tom mora ponašati kao članica EU i NATO-a, koji otvaraju vrata drugima u evroatlantske saveze", smatraju predstavnici LDS-a i SDS-a.

Zaoštravanje

Odnosi Slovenije i Hrvatske već duže su na silaznoj putanji, uglavnom zbog sukoba oko pitanja međusobne granice dve države i spora oko lova ribe u pograničnom pojasu na moru.

Sabor Hrvatske danas raspravlja o odluci Skupštine Slovenije da proglasi zaštićenu ekološku zonu i epikontinentalni pojas u svom delu Jadrana. Slovenija je tako odgovorila na odluku Hrvatske da proglasi takav pojas, čemu se Slovenija oštro protivila.

Predsednik Sabora Vladimir Šeks je, kako javljaju slovenački mediji, najavio da će Sabor danas usvojiti rezoluciju kojom će slovenačku odluku proglasiti ništavom. U rezoluciji se navodi i da je usvajanje slovenačkog Zakona o proglašenju zaštićene zone pokušaj kršenja suverenih prava Hrvatske i da pitanje razgraničenja Hrvatske i Slovenije na moru treba rešiti pred međunarodnim sudovima.

U Sloveniji navode da prihvataju međunarodnu arbitražu, ali kao jednu od poslednjih mogućnosti,a u toj zemlji se sve glasnije čuju i mišljenja da, ako dođe do međunarodne arbitraže, njom treba rešavati i sva nerešena pitanja oko hrvatsko-slovenačke granice, za B92 javlja Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.