Izvor: B92, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija u savetu za ljudska prava

Ljubljana -- Sa 168 glasova podrške, od potrebnih 97, Slovenija je juče izabrana u Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Vlada Slovenije se za kandidaturu u to telo UN odlučila zbog ocene da bi to članstvo Sloveniji omogućilo efikasnije predsedavanje EU, naročito u oblasti ljudskih prava u zajedničkoj spoljnoj i bezbedonosnoj politici EU. Generalna skupština UN izabrala je juče tajnim glasanjem 14 novih članica Saveta za ljudska prava, među kojima Sloveniju i Bosnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Hercegovinu. Savet ima 47 članica.

Izabrane su države: Angola, Madagaskar, Egipat, Južna Afrika, Indija, Indonezija, Filipini, Katar, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Bolivija, Nikaragva, Italija i Holandija.

Savet za ljudska prava je formiran rezolucijom Generalne skupštine UN 15. marta prošle godine, kako bi zamenio Komisiju za ljudska prava sa sedištem u Ženevi.

Osnovni zadaci komisije su ukazivanje na sistematska kršenja ljudskih prava. Mandat izabranih država trajaće tri godine, a počeće 20. juna ove godine.

Savet UN za ljudska prava je telo osnovano tek pre godinu dana, a Slovenija smatra da je to telo sposobno efikasno da ostvaruje poštovanje ljudskih prava širom sveta, zbog čega će se Slovenija zalagati da se više pažnje posveti međukulturalnom dijalogu, zaštiti prava dece i žena.

Savet većinom ne čine zemlje Zapada, a Savet je između ostalog krajem marta pozvao na zabranu javnog klevetanja religija, koja je izazvala negodovanje u zapadnim zemljama jer ne uzima u obzir osnovna ljudska prava, kao što su sloboda govora ili mišljenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.