Slovenija ruši mostove na Sutli

Izvor: B92, 13.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija ruši mostove na Sutli

Ljubljana -- Slovenija zbog ulaska u područje Šengena porušila dva mosta na reci Sutli koja se nalazi na granici s Hrvatskom.

Zakon o šengenskim granicama propisuje da je prelazak državne granice dozvoljen samo na zvaničnim graničnim prelazima, zbog čega je Slovenija ovog meseca počela da ruši mostove na reci Sutli koja povezuje Sloveniju i Hrvatsku. Slovenija se sprema da zbog ulaska u područje Šengena zatvori još 115 prelaza.

Većinu mostova na Sutli na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potezu od Dobovca do Bistrice izgradili su građani sami kako bi lakše došli do svoje zemlje na drugoj strani reke, a sad seljani Dobovca moraju da idu na prelaz pet kilometara udaljen od njihovog sela, piše ljubljansko Delo.

Do sada su porušena dva mosta, a radovi koje obavlja Ministarstvo za javnu upravu trajaće do kraja septembra. Izuzetak će biti most koji povezuje slovenačko selo Trliče s hrvatskim Homcom, na kojem su postavljene barijere i koji je pod nadzorom slovenačke policije.

Predstavnik slovenačke policije za odnose s javnošću Drago Mengalija tvrdi da zbog rušenja mostova neće biti pogođen nijedan građanin koji živi u oblasti uz slovenačko-hrvatsku granicu.

Kako je on rekao, Slovenija će ukloniti samo one prelaze koje građani ne koriste često, a koji su korišćeni za ilegalne migracije i prekogranični kriminal, što seljani na hrvatskoj strani poriču.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.