Slovenija pozdravlja Strategiju širenja EU

Izvor: S media, 14.Okt.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija pozdravlja "Strategiju širenja EU"

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo dokument "Strategiju širenja EU" i redovne izveštaje o napretku u ovoj godini za Hrvatsku, Tursku, Makedoniju, Albaniju, BiH, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo.

Za države Zapadnog Balkana jedan od najvažnijih projekata u idućoj godini je liberalizacija viznog režima, navodi se u saopštenju u kojem ministarstvo "pozdravlja spremnost Evropske komisije da za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru ukine vizne obaveze početkom 2010". >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Posebo znacajnim Slovenija ocenjuje činjenicu da "preporuka navodi spremnost Evropske komisije da u slučaju ispunjavanja uslova u BiH i Albaniji do polovine iduće godine pripremi preporuku o ukidanju vizne obaveze i za te dve države, kao i da preporuči način postepenog uključivanja Kosova u projekat liberalizacije viznog režima".

Slovenija će i "dalje nastaviti programe pomoći da BiH što pre ispuni zahtevane uslove".

Izveštaji Evropske komisije o napretku država su, prema mišljenju slovenačkog ministarstva, "jedno od ključnih orudja koja govore o postignutim ciljevima u jednogodišnjem periodu i definišu područje delovanja ubuduće", pri čemu je "garantovanje jasne evropske perspektive od ključnog značaja, jer predstavlja bitnu polugu reformskih procesa u državama".

Kada je reč o Hrvatskoj, ministarstvo navodi zainteresovanost Slovenije da Zagreb "što pre završi pregovore i uz ispunjavanje zahtevanih uslova postane punopravna članica Unije".

Dodaje sa će Slovenija pratiti napredak u sprovodjenju dogovora predsednika Vlada Slovenije i Hrvatske postignut 11. septembra 2009. u Ljubljani, koji odredjuje i način za rešavanje graničnog pitanja i s aspekta poštovanja načela dobrosusedskih odnosa.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije navodi da će "Slovenija svoje stavove u budućnosti u pregovorima formirati na osnovu ispunjavanja dogovorenih obaveza Hrvatske".

Ministarstvo je danas podržalo odluku Evropske komisije da na osnovu dostignuća Makedonije predloži Savetu EU da preporuči početak pregovora s Makedonijom, i pozitivno ocenila mišljenje Komisije "da je Turska u toku prošle godine privrženo nastavila pristupni proces i imala ključnu ulogu u regionalnoj bezbednosti".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.